Skovlunde Flyveplads – foredrag UDSOLGT

Lille rødt fly på landingsbane med bygninger i baggrunden.

Dato/klokkeslæt
Dato(er) - 10/03/2024
14:00 - 15:00


UDSOLGT
Kom og hør historien om dengang, der lå en flyveplads i Skovlunde. Henning Petersen og Svend Jørgen Jensen har sammen skrevet bogen ”Skovlunde Flyveplads”, som Ballerup Historiske Forening udgav i 2023. Med baggrund i bogen holder de foredrag om Skovlunde Flyveplads.
Sted: Ved porten på Pederstrupgård. Vi byder på en kop kaffe med lidt sødt. Pris 35 kr. Køb billet: Der er ikke flere ledige billetter!

I 34 år lå der en flyveplads i Skovlunde. Mange mennesker havde glæde af pladsen, hvorfra der blandt andet blev fløjet skole-, taxa- og privatflyvning. Men beboerne i Skovlunde var ikke altid lige begejstrede for de små sportsmaskiner. Flyvepladsen blev grundlagt i 1946 af eventyreren og vovehalsen Morian Hansen, som var en farverig, men også kontroversiel person. Han var speedwaykører og havde privatflyvercertifikat, og ved 2. verdenskrigs udbrud gik han i tjeneste i Royal Air Force. For sin indsats modtog han en lang række ordner og medaljer, som kan ses i udstillingen om Ballerups historie sammen med hans speedwayhjelm. I tidens løb blev der på flyvepladsen etableret en række flyselskaber og flyveklubber. Pladsen blev udvidet flere gange og var en af de mest trafikerede pladser i Danmark for lette fly. Den blev lukket den 31. december 1980, og aktiviteterne flyttede til Københavns Lufthavn, Roskilde.
Kig også forbi den lille udstilling om flyvepladsen i Skomagerhuset.

Henning Petersen og Svend Jørgen Jensen er begge frivillige medarbejdere på museet og medlemmer af Ballerup Historiske Forenings bestyrelse. Svend Jørgen Jensen er desuden redaktør af foreningens tidsskrift Byhornet og forfatter til flere lokalhistoriske bøger.  Henning har taget billeder af fly på flyvepladsen i perioden 1966-80.