Pederstrup er bevaret som historisk og levende landsbymiljø med huse og gårde beliggende omkring gadekæret og landsbyens oprindelige græsningsareal. I dag består landsbyen af privat beboelse samt fire gårde, der huser henholdsvis museet, Grantoftegaard, Skoletjenesten Pederstrup og foreninger heriblandt Ballerup Folkedanserforening.

Skoletjenesten Pederstrup tilbyder læringsforløb til folkeskolerne i Ballerup Kommune. En stor del af den lokal- og kulturhistoriske undervisning tager udgangspunkt i museets samling og udstillinger.

Grantoftegaard er en socialøkonomisk virksomhed, der driver økologisk landbrug. Besøg Gårdcaféen på Grantoftegaard, der har åbent fredag, lørdag og søndag kl. 10.00-16.00 i sommerhalvåret. Gårdcaféen byder på panini, salater, kage og is.

I Store Peters Hus har frokost- og kagestedet Konditorgården til huse.

Bålhytte og grillplads
Nord for Ryttergården ligger skoletjenestens bålhytte. Bålhytten bruges af skoletjenesten og museet til undervisning og formidling. Disse aktiviteter har fortrinsret til bålhytten. Hvis der ikke er aktiviteter i hytten, kan den frit benyttes. I haven bag Ryttergården er en grillplads, der frit kan benyttes af alle efter først til mølle princippet. Brugere af både bålhus og grillplads bedes rydde op efter sig selv.