Museumsmiljøet og -samlingen giver forskellige muligheder for jer, der arbejder med ældre, der lider af demenssygdomme ol.

Hvad er erindringsformidling?
Formålet med erindringsformidling er at give mennesker, der har demenssygdomme, sansebaserede oplevelser, der bringer dem i kontakt med egne erindringer, som sygdommen ellers forhindrer. At arbejde med erindringer bliver også kaldt reminiscens. Reminiscens handler om at genkalde minder fra den enkeltes liv. At gense og holde gammelkendte ting i hånden skaber genkendelse og åbner op for samtaler om livet før i tiden. Samtidig højner de erindringer der vækkes til live, selvværdet hos den demensramte.

Museumsbesøg for ældre
Museet tilbyder særligt tilrettelagte rundvisninger for mindre grupper fra plejehjem eller aktivitetsgrupper. Rundvisningen vægtes efter aftale i forhold til interesse og mobilitet. På rundvisningen kommer vi tæt på museumsgenstande og bruger interiørmiljøerne i udstillingerne til at vække erindringer. Rundvisningen foregår som en samtale. Der er mulighed for at kombinere rundvisningen med en let servering, hvor vi slutter af med hygge omkring et bord.

Sans haverne
I sommerhalvåret kan man booke et havebesøg, hvor vi går på opdagelse i de to smukke historiske museumshaver. Vi sanser haverne gennem duft, syn og smag. Man er også meget velkommen til at besøge haverne på egen hånd og nyde den medbragte mad ved et af de mange bord-bænke sæt i det grønne.

Erindringsglimt
I 2023 udgav museet fem lokalhistoriske billedbøger med fotografier fra 1950erne til 90erne med tilhørende korte tekster. Bøgerne kan bruges som redskab til at skabe vej til erindringer, og de kan danne grundlag for samtaler om det levede hverdagsliv. Bøgerne, der er lavet i samarbejde med ældreområdet, blev foræret til alle plejehjemsbeboere i kommunen. Bøgerne kan købes i museumsbutikken eller læses her
Det er muligt at bestille et kortere fotobaseret erindringsforedrag med udgangspunkt i bøgerne. Vi kommer gerne til jer.

Erindringsbesøg
Lidt afhængig af museets ressourcer i løbet af året, kan man aftale et erindringsbesøg, hvor to af museets medarbejdere/frivillige kommer på besøg med autentiske genstande med et overordnet tema. Med genstandene, en sang og måske en kop kaffe åbner vi sammen op for erindringerne.

Kontakt
Mette Jensen, tlf. 44773090 eller mail: mej@balk.dk for nærmere aftale, ønsker, gruppestørrelse, pris mm.