Museumsmiljøet og -samlingen giver forskellige muligheder for jer, der arbejder med ældre, der lider af demenssygdomme ol.

Hvad er erindringsformidling?
Formålet med erindringsformidling er at give mennesker, der har demenssygdomme, sansebaserede oplevelser, der bringer dem i kontakt med egne erindringer, som sygdommen ellers forhindrer. At arbejde med erindringer bliver også kaldt reminiscens. Reminiscens handler om at genkalde minder fra den enkeltes liv. At gense og holde gammelkendte ting i hånden skaber genkendelse og åbner op for samtaler om livet før i tiden. Samtidig højner de erindringer der vækkes til live, selvværdet hos den demensramte.

Museumsbesøg
Særligt tilrettelagte rundvisninger for mindre grupper fra plejehjem eller aktivitetsgrupper. Rundvisningen vægtes efter aftale i forhold til interesse og mobilitet. På rundvisningen kommer vi tæt på museumsgenstande og bruger interiørmiljøerne i udstillingerne til at vække erindringer. Rundvisningen foregår som en samtale. Kan kombineres med en let servering, hvor vi slutter af med hygge omkring et bord.

Lyserøde blomster i en have

Sans haverne
I sommerhalvåret kan man booke et havebesøg, hvor vi går på opdagelse i de to½ smukke historiske museumshaver. Vi sanser haverne gennem duft, syn og smag. Man er også meget velkommen til at besøge haverne på egen hånd og nyde den medbragte mad ved et af de mange bord-bænke sæt i det grønne.

Optog gennem gågade med udklædte mennesker og politi.

Erindringsglimt
I 2023 udgav museet fem lokalhistoriske billedbøger med fotografier fra 1950erne til 90erne med tilhørende korte tekster. Bøgerne kan bruges som redskab til at skabe vej til erindringer, og de kan danne grundlag for samtaler om det levede hverdagsliv. Bøgerne, der er lavet i samarbejde med ældreområdet, blev foræret til alle plejehjemsbeboere i kommunen. Bøgerne kan købes i museumsbutikken eller læses her

Det er muligt at bestille et kortere fotobaseret erindringsforedrag med udgangspunkt i bøgerne. Vi kommer gerne til jer.

Carmen curlers, hvide træsko, temokande, kasettebånd, fødelsdagskort og toiletpung fotograferet på grå baggrund.

Erindringsbesøg
Lidt afhængig af museets ressourcer i løbet af året, kan man aftale et erindringsbesøg, hvor to af museets medarbejdere/frivillige kommer på besøg med autentiske genstande med et overordnet tema. Med genstandene, en sang og måske en kop kaffe åbner vi sammen op for erindringerne.

Kontakt
Mette Jensen, tlf. 44773090 eller mail: mej@balk.dk for nærmere aftale, ønsker, gruppestørrelse, pris mm.