Vi har brug for din næse og erindring

Udklip fra avis om Cheminovas forurening i Mløv.

Museet er i gang med at forberede en ny udstilling. Udstillingens arbejdstiltel er “Duft til byens historie”. Som titlen antyder skal udstillingen fortælle forskellige historier fra Ballerups historie, hvor der skal kobles dufte/lugte til.

En af historierne handler om kemi fabrikken Cheminova, der lå i Måløv i en kort årrække fra 1946. Virksomheden forurenede voldsomt, og der er beretninger om, hvor fælt produktion og affald lugtede fx forlod folk i S-toget kupeen, når arbejdere fra fabrikken stod på.

En anden historie handler om Toms Chokolade. Mange husker den dejlige duft af chokolade over Ballerup, når der var gang i produktionen på Toms.

Det er svært at beskrive dufte, men hvis du har erindringer, eller har hørt konkrete beskrivelser af lugten fra Cheminova, så vil vi meget gerne høre om det. Vi er også interesseret i dufterindringer om Toms. Skriv dit input her:

2 kommentarer til “Vi har brug for din næse og erindring

 1. Kære Carsten
  Tusind tak for din erindring, den er god og meget brugbar til vores kommende udstilling.
  Mvh. Mette Jensen.

 2. Jeg boede i Skovlunde som dreng fra 1956, og jeg kan huske, hvordan der kom to meget forskellige dufte/lugte når vindretningen kom fra Ballerup.
  Den ene var en sød chokoladeduft fra Toms Chokolade Fabrik, så man blev helt lækkersulten, og den anden var en tung kvalmende syntetisk lugt fra Løvens Kemiske Fabrik.
  Duften /lugten varierede og var formentlig forårsaget af den produktion, den enkelte fabrik kørte på det pågældende tidspunkt.
  Venlig hilsen
  Carsten Dellgren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *