Samtaleskab

Mænd sætter telefonboks op foran et lille hvidt hus

Vi har netop fået flyttet en grøn telefonboks til museet fra Baltorpskolen (tidligere Grantofteskolen) i Ballerup. Her stod tidligere en telefonboks på hvert lærerværelse i skolens tre afdelinger. I telefonboksen kunne lærerne uforstyrret føre private samtaler på en mønttelefon, hvor betalingen var frakoblet. Telefonboksene har formentlig fundet vej til lærerværelserne efter, de er blevet erstattet af den nye generation telefonbokse i byerne. Telefonboksen er pt. lukket af, men vi arbejder på at lave fortællinger, der skal kunne høres på en telefon inde i boksen.

I starten af 1930erne så de første telefonautomater dagens lys. Den grønne telefonboks blev designet af KTAS’s arkitekt Jens Ingwersen i samarbejde med arkitekten Fritz Koch. Den grønne telefonboks, der officielt blev kaldt for samtaleskabet, blev opsat første gang i 1934. Måløv var blandt de første byer, der fik et samtaleskab. Først i 1935 blev der opsat 15 bokse i København. I telefonboksen ringede man fra en almindelig sort bordtelefon, der var placeret på en hylde. På væggen hang en betalingsboks, hvori man kunne putte mønter til samtalen.

Projektet med telefonboksen er blevet til samarbejde med Ejendomme i Ballerup Kommune. Fra Sydbank Fonden har museet fået 20.000 kr. til at lave telefonfortællinger, der kan opleves i telefonboksen fra foråret 2023.