Del din erindring om en tur i biffen

Under overskriften “Byen i forandring” sætter vi i disse år fokus på de bydele i kommunen, hvor der er byudvikling. Vi dokumenterer områderne og indsamler genstande (ting), fotos og erindringer.

Nu er turen nået til biografen i Ballerup, idet biografen skal flytte fra Baltoppen til Ballerup Centret i vinteren 2021. Indsamlingen skal efter planen munde ud i en udstilling i forbindelse med den nye biografs åbning. Biografen har ligger tre forskellige steder i byen gennem tiden.

Ballerup Kino Teater
I 1924 åbnede Julius Dinesen den første biograf i Ballerup. Kino Teateret havde til huse på Stationsvej ved hjørnet til Kastanie Allé (der, hvor der nu ligger et apotek på Banegårdspladsen). I begyndelsen blev der kun vist film tre til fire dage om ugen. Det var stumfilm med grynede billeder, der blev akkompagneret af hønseriejer Graff på klaver. Kino Teateret lukkede i 1974.

Biografen i Ballerup Centret
I 1973 åbnedes det nye butikscenter ved stationen. Der havde været planer om en biograf i underetagen, men det viste sig for bekosteligt at grave ud til det. I stedet blev der, efter byggeriet var gået i gang, besluttet at placere en biograf oven på centeret.

Baltoppen Bio
I 1991 flyttede biografen atter adresse. Denne gang til det nybyggede multikulturhus Baltoppen. Her kunne gæsterne som nogle af de første i Danmark se film udelukkende afspillet digitalt og nyde 3D-filmoplevelser.

Hvad kan du huske fra en tur i biografen?
Fortæl os, hvad du kan huske – hvilken biograf husker du tydeligst? Er der særligt én film, du kan huske? Har du været til filmklub i Baltoppen Bio? Har du opført eller set teater i biografen på toppen af centret?

Del dine erindringer herunder eller send en mail med et billede og din historie: ballerupmuseum@balk.dk

8 kommentarer til “Del din erindring om en tur i biffen

1. Jeg kom til Ballerup i 1955, da Ballerup et lille forstadsby til Kbh, og Ballerup Bio var ansigtet ud til verden, fordi Ballerup var den sidste by før landet, at komme i Ballerupp Bio, når der var Skolebio, var om at komme først, til ” galloppladserne” de føsrste 3 rækker, var de mest brugte.

2. Ballerup Museum, biografoplevelser

Min mand og jeg købte hus i Ballerup i 1964 og i 1966 blev vores ældste søn født. En dag fik vi lyst til at gå i Kino på Stationspladsen, hvor Jeg er nys – gerrig gul (eller blå) blev vist. En lidt vovet film efter den tid. Da vi ikke havde nogen babysitter, gik jeg ned til bio og købte 2 billetter, en til kl 19 og en til kl 21. Damen i “hullet” så ret forbløffet ud, men jeg fik mine 2 billetter.
    Vi løste problemet ved, jeg kørte til forestillingen kl 19 og parkerede vores gamle folkevogn på Stationspladsen. Efter forestillingen skyndte jeg mig hjem og overlod rattet til min mand, hvorefter han kørte ned og så filmen.
    Mvh Annette Holm

3. Hej Ballerup Museum.

Jeg erindrer at jeg var i Kino i Ballerup Centrumgaden, omkring 1972-1974 og så selvfølgelig film der var egnet til børn. Men det jeg husker var at der måtte ryges i biografen, husker den hvide røg der steg op alle steder fra, og slørede lidt for filmen. Askebægerne sad i forlængelse af armlænet, og der blev bare pulset løs. Det var hårdt for et barn at sidde i, for vi sad jo alle i den mørke biograf, og så blev der jo ikke åbnet for dørene. Filmen var helt sikkert god, og det var også dengang nogle gode siddepladser, men glad for at røgen forsvandt fra biograferne.
    Kh Janni Hansen.

4. Hej Lone
    Tak for din erindring. Vi sidder og skriver udstillingstekster i disse dage til biografudstillingen, som skal åbne den 2. marts næste år. Måske kommer din erindring med i udstillingen.
    Mvh. Mette Jensen.

5. Jeg husker meget godt den gamle bio, og specielt husker jeg at min mor tog mig med da jeg var 11 år gammel for at se en film der var forbudt for børn under 12.
    Jeg syntes det var meget vovet.
    I Den nye bio op på centret , arbejde jeg for Toms fabrikker i deres find nye chokolade kiosk i mit sidste skole år 74-75. 3 aften forestillinger fredag og Lørdag aften hvor vi solgte chokolade og is.

6. Min første erindring er fra slut 1950erne, var med min far i Kino og så en David Crockett film.
    Har senere brugt biografen rigtig meget gennem 1960erne og så “næsten” de fleste film der blev vist, alt efter censur og min alder, jo, det var byens “kulturcentrum” med mange sjove, spændende og hyggelige stunder.

7. Husker at jeg som dreng og ung mand car med min mor i bio i Ballerup center og at man skulle op på 1 sal. En god tid jeg savner.