DE EN RS

Det sker


Krigsbarn i Skovlunde - filmpremiere
søndag den 20. januar
Tidspunkt: Kl. 14.00-16.00

UDSOLGT!

Ballerup Historiske Forening og museet inviterer til premiere på den nye kortfilm "Krigsbarn i Skovlunde". I filmen fortæller tidligere skoleinspektør Gerd Belhage om sin opvækst i Skovlunde under krigen. Som treårig flyttede hun i 1937 med sin mor og far til Skovlunde Villaby, hvor hun voksede op i et hus, som forældrene havde købt. Hun fortæller den rørende i gribende historie om plejebroderen Martin, som hendes forældre tog til sig, da hans far og mor var nødt til at gå under jorden for at skjule sig for tyskerne. Filmen, der varer 36 minutter, er produceret for historisk forening og museet af Gladsaxe Film og Video Klub.

Efterfølgende vises en film, hvor den tidligere smed i Skovlunde, Carl Verner Karlsson, fortæller om sine oplevelser under besættelsen. Han fortæller om forfatteren Kjeld Abell og lægen Mogens Fog, som begge gik under jorden og i sommeren 1944 boede i et stråtækt hus i Kildebuen.

Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. Pris: 35 (inkl. kaffe, kage samt billetgebyr). Arrangementet er udsolgt!

Byen i forandring - Skovlunde Centret
mandag den 4. februar - søndag den 3. marts
Tidspunkt: I åbningstiden på Skovlunde Kulturhus

I Skovlunde Kulturhus sætter vi spot på Skovlunde Centret. Skovlunde Centret forandres netop nu. I det lille udstillingsspot sættes fokus på Skovlunde Centrets historie og på forandringen af området i dag.

På indkøb i Skovlunde - fortæl os din historie
onsdag den 20. februar
Tidspunkt: Kl. 10.30-12.00
Vi holder erindringsindsamling med fokus på Skovlunde Centret gennem tiden i Skovlunde Kulturhus. Museets medarbejdere vil i ord og billeder fortælle om Skovlundes udvikling fra landsby til forstad set gennem handelslivet i byen. Der vil blive lagt særlig vægt på Skovlunde Centrets historie. Efterfølgende er vi interesserede i at indsamle dine erindringer og fotografier fra centrets historie og evt. fra livet i Skovlunde generelt. Medbring gerne nedskrevne erindringer og billeder, som vi kan scanne, mens du venter. Kulturhuset og museet byder på kaffe og huskekage. Der er ingen til tilmelding, bare mød og giv dit bidrag til vores fælles historie. Sted: Salen i Skovlunde Kulturhus.
Fastelavn i Pederstrup
søndag den 3. marts
Tidspunkt: Kl. 11-15

Klæd dig ud som bondemand, heks, trold eller noget helt andet. Tag familien med til fastelavn i Pederstrup, hvor museet sammen med Konditorgården byder på tøndeslagning, fastelavnsboller, kattejagt og fastelavnsværksted. Gratis adgang og ingen tilmelding. Nærmere program følger.

Fra æg til kylling – real life
tirsdag den 5. marts - søndag den 31. marts
Tidspunkt: I åbningstiden

Følg vejen fra æg til kylling helt tæt på. Vi ruger æg til kyllinger i en rugemaskine i skole- og legetøjsudstillingen på Pederstrupgård. I et lille udstillingsspot kan følge æggene i rugemaskinen og senere kyllingerne, kyllingefostrets udvikling og opleve genstande om hønsehold på gårdene før i tiden. På museets hjemmeside og Facebook kan man følge æg og kyllinger i små film. Æggene klækker omkring den 25. marts. Kyllingerne bliver efter ca. en uge flyttet udendørs til et bur på Lindbjerggårds gårdsplads, her man kan besøge dem og de voksne høns i hønsehuset. I samarbejde med Skoletjenesten Pederstrup (naturvejlederen).

Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jachik, der blev købmand i Valby. Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø i mellemkrigstidens København.
 
 
 
 
Champignon og blomsterløg - udstilling
søndag den 17. marts - søndag den 9. juni
Tidspunkt: I åbningstiden

Ballerup og de omkringliggende byer har op gennem historien forsynet hovedstaden med fødevarer. Området har derfor været rig på landbrugsproduktion og mejerier.  Gennem fotografier fortælles historien om det familiedrevne gartneri på Jonstrupvej i Ballerup, hvor familien Paulsen fra 1930erne til 60erne producerede grøntsager og blomsterløg. I 1946 begyndte familien at producere champignon, en produktion der krævede helt særlige dyrkningsmetoder.

Bondens påske - udstilling
tirsdag den 26. marts - søndag den 21. april
Tidspunkt: I åbningstiden

I den stemningsfulde påskeudstilling i bondens stuer på Lindbjerggård kan du blive klogere på påskens historie og traditioner i landbosamfundet. Stuerne er pyntet op med tidstypisk pynt og blomsterbinderens forårsdekorationer. Besøg også den påskepyntede købmandsbutik i Lynsmedens Hus.

Gå på jagt efter æg og kyllinger
tirsdag den 26. marts - søndag den 21. april
Tidspunkt: I åbningstiden

Hønemor er ked af det fordi, påskeharen har rodet i hendes redekasse. Haren har spredt hendes æg og kyllinger over hele museet. Hjælp hønemor med at finde alle hendes æg og kyllinger igen. Jagten udleveres i hovedindgangen, hvor du også kan hente en lille præmie efter endt jagt.

Påskeværksted
tirsdag den 16. april
Tidspunkt: Kl. 10-12 og kl. 12.30-14.30

Tag børnene med til historisk og kreativt påskeværksted, hvor I blandt andet kan lave gækkebreve, pynte æg og smage husmoderens skidne æg. Pris: 25 kr. pr. barn (op til 16 år). Medfølgende voksne skal ikke have billetter. Billetter købes her fra den 25. februar kl. 10:

Kl. 10-12

Kl. 12.30-14.30

Hvis der er ledige pladser, kan billetter også købes i døren.

Historisk Søndagssalon - Spurven
søndag den 5. maj
Tidspunkt: Kl. 14-00-17.00

I november 2018 udgav journalist Kirstine Kloster Andersen bogen "Spurven", der handler om spionen Vera Schalburg. Vera var supernazisten Christian Frederik Schalburg’s søster. Historien om Vera udspiller sig i mellemkrigstiden og under 2. Verdenskrig. Kristine fortæller om Vera’s liv, og Kirstines arbejde med bogen, hvor turen blandt andet er gået forbi Ballerup Museums arkiv. Søskendeparret kendt og kom i hjemmet hos storfyrstinde Olga på Knudsminde i Ballerup. Eftermiddagen slutter af med Ballerup Brass Ensemble, der spiller musik fra perioden. Der vil være mulighed for at synge med på en del af sangene. I pausen kan man besøge særudstillingen "Russiske skæbner". Pris. 100 kr. inkl. kaffe/kage og vin/vand (+gebyr 8 kr.). Sted: Ryttergårdens stuehus. Billetter kan købes fra fredag den 15. februar her 
Arrangører: Ballerup Historiske Forening og museet.

Særpris for medlemmer af Ballerup Historiske Forening: 50 kr. Salg af billetter for medlemmerne starter tirsdag den 2. april. Se mere om medlemsbilletter her


Erindringstræf
onsdag den 15. maj
Tidspunkt: Kl. 15-17

Ballerup Historiske Forening inviterer til erindringstræf i Loen på Ryttergården. Her fortæller mennesker, der har boet i eller haft tilknytning til Ballerup Kommune, deres erindringer. Gratis adgang og ingen tilmelding - bare mød op og vær med. Se mere om historisk forening og erindringstræffet her

Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.