DE EN RS

Det sker


Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - søndag den 9. februar
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917, og på det russiske miljø, der opstod i Danmark. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jaschik, der blev købmand i Valby. Udstillingen fortæller også historien om nogle af de danskere, der immigrerede til Rusland omkring år 1900 og som senere vendte tilbage til Danmark på grund af revolutionen i Rusland.

Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga  - ligeledes er fortællingen om danskere, der drog mod øst udarbejdet af museet.  

 
 
 
Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - søndag den 31. maj
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Stationerne i Ballerup, Måløv og Skovlunde - foredrag
søndag den 26. januar
Tidspunkt: kl. 14.00-16.00
I forbindelse med juleudstillingen "Juletoget" fremstillede Tove Palm, der er erfaren miniaturebygger, stationsbygningerne i Ballerup, Måløv og Skovlunde, som de så ud i starten af 1900-tallet. De små stationsbygninger indgår nu i den del af udstillingen om Ballerups historie, der handler om togets ankomst til byerne. Hør Tove Palm fortælle om fremstillingen af de små stationsbygninger og om miniaturebyggeri. Lokalhistoriker Svend Jørgen Jensen og museumsinspektør Mette Jensen fortæller om de tre stationer fra damptog til S-tog. Undervejs bliver der vist historiske fotografier og filmklip. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. Pris: 30 kr. (inkl. kaffe/kage). Køb billet her
Byen i forandring - Banegårdspladsen
lørdag den 1. februar - lørdag den 29. februar
Tidspunkt: I bibliotekets åbningstid
I et udstillingsspot på Ballerup Bibliotek sættes fokus på Banegårdspladsens historie. Gennem ord, billeder og genstande fortæller vi historien om pladsen som centrum for stationen og på udviklingen af området i dag. 
Spis og syng sammen
søndag den 2. februar
Tidspunkt: Kl. 13.00-15.00
Syng med - det er sundt! Foreningen Norden og formand for museets bestyrelse Anja Holtze inviterer til en hyggelig syng med eftermiddag, hvor vi sammen synger og spiller sange fra den nordiske sangskat. Tag dit instrument og din stemme med. Vi starter med at spise frokost sammen. Medbring en madret til dig selv+en person mere og medbring drikkelse til eget behov. Gratis og ingen tilmelding. Bare mød op og vær med. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. 
Husker du? rundt om Banegårdspladsen
torsdag den 6. februar
Tidspunkt: Kl. 14.00-16.00 på Ballerup Bibliotek
Museet og Ballerup Bibliotek inviterer til erindringscafé. I forlængelse af udstillingsspottet om Banegårdspladsen, tager museets medarbejdere dig med på en tidsrejse gennem Banegårdspladsens historie. Vi har været i billedarkivet og afsted med et kamera under armen, så der er mulighed for at se billeder fra pladsen fra år 1900 til i dag. Vi kommer omkring stationen, posthuset, biblioteket, apoteket, centret og naturligvis busserne og togene gennem tiden. Efterfølgende er der erindringssnak om området over en kop kaffe og kage. Arrangementet, der foregår på Ballerup Bibliotek, er gratis. Husk tilmelding via biblioteket
Fastelavn er mit navn...
søndag den 23. februar
Tidspunkt: Kl. 11.00-15.00
Klæd dig ud som prinsesse, bondemand, astronaut eller noget helt andet og tag til Pederstrup fastelavnssøndag. Sammen med Konditorgården inviterer vi til tøndeslagning, kreativt fastelavnsværksted i skolestuen og jagt efter katte og tønder i udstillingerne. Besøg den gamle købmandsbutik i Lynsmedens Hus. Købmanden sælger gammeldags fastelavnspynt, masker, godter mm. Nyd Konditorgårdens hjemmelavede fastelavnsboller og grillede pølser kl. 10.30-15.00. Tøndeslagning kl. 11.00 ved Store Peters Hus. Gratis adgang. 
Med penslen i hånden - udstilling
søndag den 1. marts - søndag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden (fra 1. marts kl. 13)
Den russiske prinsesse storfyrstinde Olga kom til Danmark i 1920 på flugt fra revolutionen i Rusland. Vi markerer 100 året for Olgas ankomst til Danmark med udstillingen, der sætter fokus på Olgas kunstneriske virke. Olga, der var bosat i Ballerup fra 1930-48, malede gennem hele livet. På trods af at hun gennemlevede voldsomme begivenheder under 1. Verdenskrig og Den russiske revolution, var hendes yndlingsmotiv smukke blomster og landskaber. Hun malede på alt fra traditionelle lærreder til porcelæn. Udstillingen fortæller gennem malerier og genstande om Olgas liv og kunstneriske virke som malerinde.

Udstillingen vises og ses i forlængelse af udstillingen "Vejen til Ballerup".
Åbning af udstilling - reception
søndag den 1. marts
Tidspunkt: Kl. 13.00-15.00

Vær blandt de første til at se udstillingen ”Med penslen i hånden”, når vi klipper den røde snor. I skolestuen byder vi på en forfriskning, taler og russisk musik. Udstillingen bliver åbnet af museets formand og medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Anja Holtze.

Æg - påske udstillingsspot
tirsdag den 17. marts - søndag den 12. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Ingen påske uden æg. I den gamle landsbyskole sætter vi spot på æg. Det er ikke kun høns og fugle der lægger æg, men også krybdyr, insekter og fisk. Oplev en verden af æg og se anskuelsestavler og præparater i sprit med og om æglæggende dyr. Få en æggequiz i indgangen, hvor du skal løse opgaver om æg og dyr der lægger æg. Bagefter vinder du naturligvis et æg.
Quiz og æggejagt - påske
tirsdag den 17. marts - søndag den 12. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Hent en æggequiz i indgangen, hvor du skal løse opgaver om æg og dyr, der lægger æg. De yngste kan gå på jagt i udstillingerne efter æg. Efterfølgende er der en lille præmie til alle.
Olgas liv og malerier - rundvisning
torsdag den 19. marts
Tidspunkt: kl. 11.00-12.00
I år er det 100 år siden storfyrstinde Olga kom til Danmark på flugt fra revolutionen i Rusland. Fra 1930-48 boede hun i Ballerup. Olga malede gennem hele livet på alt fra traditionelle lærreder til porcelæn. Følg med på rundvisning med kunsthistoriker Susan Hauge Jensen i udstillingerne "Med penslen i hånden" og "Vejen til Ballerup" og hør om Olgas liv og malerier. Rundvisningen er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig her
Lam og æg
søndag den 22. marts
Tidspunkt: KL. 10-16

Grantoftegaard slår staldørene op til Store Læmmedag. Oplev de mange nyfødte lam i staldene og kig forbi museet, hvor der er påske med fokus på æg. I anledning af læmmedag har museet åbent kl. 10-16. Se mere om Store Læmmedag her

Kongens jagt og renæssancekunst
torsdag den 26. marts
Tidspunkt: kl. 11.00-13.00
Hør historien om Frederik den 2.'s og hans søn Christian den 4.'s jagthus i Ballerup, om kongens jagt i Hareskoven og om bøndernes liv, når kongen opholdt sig i byen. Jagthuset lå i det område, hvor rådhuset ligger i dag. Vi følger området fra 1500-tallet til 1970erne gennem udstillingerne Kongens jagtgilde og Ballerups historie. I et mini foredrag i skolestuen fortæller vi om renæssancekunst. Det kommer også til at handle om mad, spisevaner og selviscenesættelse. Arrangementet slutter med lidt mad og drikke. Pris kr. 65,- og køb billet her
Jonstrup øvelsesskole 1809 til 1956 - foredrag
torsdag den 30. april
Tidspunkt: Kl. 19.00-21.00

Kom og hør om, hvordan det var at gå i øvelsesskolen ved Jonstrup Lærerseminarium, Danmarks ældste seminarirum. Seminariets havde mange forbindelser til Måløv og Ballerup. En dramatisk periode handler om tyskernes besættelse af seminariet og dets midlertidige flytning til Ballerup.

Jette Kirstein, der er cand.mag i historie og pædagogik og frivillig medarbejder på museet og i Jonstrupsamlingen, holder foredrag med baggrund i bogen "Husker du vor skoletid? - Jonstrup øvelsesskole 1809-1956", der udkom i 2019. Sted: Skolestuen. Pris: 30 kr. (inkl. kaffe og kage). Billetsalg starter den 15. februar. Køb billet her

Olgas liv og malerier - rundvisning
onsdag den 27. maj
Tidspunkt: kl. 11.00-12.00
I år er det 100 år siden storfyrstinde Olga kom til Danmark på flugt fra revolutionen i Rusland. Fra 1930-48 boede hun i Ballerup. Olga malede gennem hele livet på alt fra traditionelle lærreder til porcelæn. Følg med på rundvisning med kunsthistoriker Susan Hauge Jensen i udstillingerne "Med penslen i hånden" og "Vejen til Ballerup" og hør om Olgas liv og malerier. Rundvisningen er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig her