DE EN RS

Det sker


Historier fra Skovlunde - foredrag
søndag den 23. april
Tidspunkt: kl. 14-16

Lokalhistoriker fortæller Svend Jørgen Jensen om fortidens Skovlunde.

Svend Jørgen Jensen der er redaktør af Ballerup Historiske Forenings blad Byhornet, vil fortælle udvalgte historier fra sin bog ”Skovlunde før og nu”. Han viser billeder og fortæller blandt andet om smedjen, hvor smeden Søren Pedersen i 1800-tallet fremstillede sine berømte Skovlundeplove, om den store brand, der hærgede landsbyen i 1910 og om stationen og flyvepladsen. Og han fortæller den dramatiske historie om huset i Kildebuen, hvor lægen og modstandsmanden Mogens Fog skjulte sig under besættelsen. Sted: Skolestuen Pederstrupgård. Tilmelding: Senest torsdag den 20. april på tlf. 44 971113 eller mail: ballerupmuseum@balk.dk Pris: 30 kr. (inkl. kaffe, te&kage).

Mælkepop og pigtråd - foredrag
torsdag den 27. april
Tidspunkt: Kl. 19-21

Jens-Emil Nielsen, har for nylig udgivet bogen ”Mælkepop og pigtråd”. Forfatteren holder foredrag om musikken og ungdommen i Mælkepopperne, der skød op i Danmark i 1960erne med hovedvægt på Ballerup Mælkepop. Mejerierne åbnede den første Mælkepop i Axelborg-bygningen i København i 1962 som et midlertidigt fremstød overfor teenagerne. Den blev så stor en succes, at der senere kom Mælkepopper i 5 andre byer, bl.a. i Ballerup. I 1968 lukkede de sidste. Slut med de uskyldige milkshakes og pigtråd. Nu var det beat, øl og sjov tobak. Sted: Skolestuen Pederstrupgård. Tilmelding senest tirsdag den 25. april på tlf. 44 971113 eller mail: ballerupmuseum@balk.dk Pris: 30 kr. (inkl. Aftenkaffe/te).

Historisk Søndagssalon - "Tidens løsen - ingen sløsen"
søndag den 7. maj
Tidspunkt: Kl. 14-17

Hvordan smager erstatningsmarcipan? Er det farligt at spise for meget spinat? Kan man lave leverpostej uden lever? Disse spørgsmål giver historiker Nina Bauer svar på, når hun fortæller om mad, rationering og husmoderens kvaler under 2. Verdenskrig. I løbet af besættelsen måtte den danske husmoder være opfindsom og arbejdsom for at få maden til at række til hele familien – uden at gå på kompromis med den gode smag. Der vil være smagsprøver på bl.a. erstatningsmarcipan og gulerodskonfekt. Pianist Torben Kjær spiller musik fra besættelsesårene, og der vil være fællessang af kendte slagere fra tiden. Oplev dette og meget mere, når Historisk Forening og museet inviterer indenfor i skolestuen til sæsonens historiske søndagssalon. Tilmelding fra 4. april på mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Pris 60 kr. (gratis for medlemmer af Historisk Forening).

Dedenroths malerier - særudstilling
tirsdag den 9. maj - søndag den 11. juni
Tidspunkt: I åbningstiden
Billedkunsteren Aage Dedenroth udstiller i Skomagerhuset. Aage har boet i Måløv siden 1960, og har gennem årene malet malerier med motiver fra lokalområdet. I udstillingen vises malerier med motiver fra folkedansernes årlige majstangsfest i Pederstrup samt fra byerne i området.
Folkedansere og malerier - reception
tirsdag den 9. maj
Tidspunkt: Kl. 11-11.30
Vær blandt de første til at se den lille maleriudstilling ”Dedenroths malerier” af blandt andet folkedansernes majstagnsfest i Pederstrup. Ballerup Folkedanserforening byder på en lille forfriskning foran Skomagerhuset og spillemændene spiller.
Erindringstræf med Ballerup Historiske Forening
onsdag den 17. maj
Tidspunkt: Kl. 15-17
For anden gang inviterer Historisk Forening indenfor til erindringstræf i skolestuen på Pederstrupgård. Mange "gamle" borgere mødte op til træffet sidste år - den ældste var 96 år, og den yngste var 60 år. Snakken gik fra første øjeblik, lystigt og med en meget høj lydfrekvens. Der var stor enighed om, det måtte gentages. Derfor glæder foreningen sig til at se "gamle" og tidligere Ballerupborgere til et nyt træf. Denne gang skal der være lidt mere indhold, og et par af deltagerne fra første træf vil fortælle om deres liv i Ballerup Kommune.

Tilmelding er ikke nødvendig - bare mød op! 

Majstangsfest i Pederstrup
søndag den 21. maj
Tidspunkt: Kl. 13-16
Oplev folkedansernes majstangsfest. Folkedanserne går fra plænen ved Lynsmedens Hus med majstangen til dansepladsen bag Ryttergården, hvor den rejses. På museet er der aktiviteter omkring Lynsmedens Hus - oplev fx smeden arbejde og besøg købmanden i den gammeldags købmand. 
Uddannelse til alle - udstillingsspot
tirsdag den 30. maj - søndag den 3. september
Tidspunkt: I åbningstiden
Ballerup Kommune er UNICEF By i 2017 med det overordnede tema ”Uddannelse til alle”. I den anledning sætter vi i en lille spotudstilling fokus på uddannelse til verdens fattigste børn og trækker tråde til skolen før i tiden. Få fx fingrene i ”School in a box”, der er skoleundervisning til børn i flygtningelejre. 
LitteraGåtur
torsdag den 1. juni
Tidspunkt: Kl. 14-16

Ballerup Bibliotekerne og museet byder årets første sommerdag velkommen med en særlig litteraGÅtur i Pederstrups naturskønne omgivelser.

Undervejs på turen har vi planlagt flere litterære overraskelser og små historier om området og dets historie, inden dagen sluttes af med kaffe og jordbærkage på Konditorgården.

Entré: 60 kr. (inkl. kaffe & kage). Tilmelding hos Ballerup Bibliotekernehttps://bib.ballerup.dk/arrangementer/litteratur/litteragaatur

Olga og revolutionen - særudstilling
tirsdag den 13. juni - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Vi markerer 100 året for den russiske revolution med at udstille Olgas malerier, der ellers befinder sig på magasin. I udstillingen vil der løbende være skiftende spots, der sætter fokus på revolutionen, Sovjettiden og russiske traditionen. Særudstillingen vises og ses i forlængelse af den permanente udstilling "Vejen til Ballerup."
Sommerrundvisninger
onsdag den 28. juni - onsdag den 9. august
Tidspunkt: Onsdage kl. 11
Hver onsdag i skolesommerferien fra den 28. juni til og med den 9. august er der mulighed for at følge med på en række åbne rundvisninger med forskelligt tema. Nogle rundvisninger foregår indendørs i udstillingerne andre udendørs i landsbyen eller lokalområdet. Se tema for de enkelte rundvisninger herunder. 

Der er ingen tilmelding til rundvisningerne  - bare mød op og følg med. Gratis adgang.
Børns livsvilkår før og nu - sommerrundvisning mest for børn
onsdag den 28. juni
Tidspunkt: kl. 11

Vi tager tilbage til dengang, hvor børn i Danmark havde helt andre livsvilkår end de har i dag. Dengang børnene arbejde hårdt, gik langt til skole, havde sparsomt med fritid og hvor de voksne måtte slå. Samtidig fortælles historien om FNs børnekonvention, og om hvordan danske børns livsvilkår har ændret sig. Rundvisningen indgår som en del af Ballerup UNICEF-By 2017. Fra 7 år. Bemærk! Rundvisningen er kun for private familier og ikke børneinstitutioner. Varighed: Ca. 1 ½ time.

Barn på landet anno 1900 - sommerrundvisning mest for børn
onsdag den 5. juli
Tidspunkt: kl. 11

Følg med på en rundvisning for børn om børn på landet i starten af 1900-tallet. Vi leger gamle lege, prøver dragter og fortæller om børneliv på landet. Bemærk! Rundvisningen er kun for private familier og ikke børneinstitutioner. Mødested: Skolestuen på Pederstrupgård. Varighed: Ca. 1 ½ time.

Storfyrstinde Olgas liv og malerier - sommerrundvisning
onsdag den 12. juli
Tidspunkt: kl. 11

I udstillingen ”Vejen til Ballerup” og særudstillingen ”Olga og revolutionen” fortæller vi historien om storfyrstinde Olgas liv - fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup og om hendes kunstneriske virke som malerinde.  Mødested: Pederstrupgård. Varighed: Ca. 60 minutter.

Mit Ballerup - sommerrundvisning
onsdag den 19. juli
Tidspunkt: kl. 11

Tag med på en tidsrejse i Ballerups historie. Rundvisningen er en personlig fortælling om byens historie fortalt af en ”gammel” Ballerupborger. Mødested: Pederstrupgård. Varighed: Ca. 1 ½ time.

Byvandring i Pederstrup - sommerrundvisning
onsdag den 26. juli
Tidspunkt: kl. 11

På fods gennem landsbyen fortæller vi om Pederstrups historie. Det kommer til at handle om huse, gårde, skæve historier og nogle af landsbyens mange beboere gennem tiden. Varighed: Ca. 1 ½ time.

 

Flugten fra revolutionen - sommerrundvisning
onsdag den 2. august
Tidspunkt: kl. 11

2017 er 100-året for den russiske revolution. I rundvisningen følger vi storfyrstinde Olga og hendes families flugt som kongelig fra revolutionen i Rusland til sikkerhed og borgerligt liv Danmark. Rundvisningen foregår i udstillingen ”Vejen til Ballerup” og særudstillingen ”Olga og revolutionen”. Varighed: ca. 60 minutter.

Høstmarked
søndag den 3. september
Tidspunkt: Kl. 11-16

Tag familien og vennerne med til høstmarked i Pederstrup, hvor hele landsbyen syder af liv. På museet byder vi på historisk tivoli og markedsaktiviteter – oplev blandt andet den skæggede dame, vind præmier i andedammen, kør race i sæbekassebiler, prøv en Vælte Peter og bliv mester i flødebollekast. Vi samler ind til UNICEF.

I forlængelse af temaet til høstmarkedet afholdes foredraget "Forevist - fortællinger og træk af underholdningens historie" den 7. september - se arrangementet nedenfor.

Forevist - fortællinger og træk af underholdningens historie- foredrag
torsdag den 7. september
Tidspunkt: kl. 11-12.30
Tag med på en rejse tilbage i tiden og kom tættere på de mennesker, som har været en del af menigmands underholdning i de sidste 300 år. Hør om dværge, kæmper, handikappede mennesker, skæggede damer og den underholdningsindustri, der med rasende hast forandrede danskernes liv - både som tidsfordriv og arbejdsmarked. Med et historisk perspektiv rejses spørgsmålet om, hvorvidt fremvisningen af det anormale og abnorme kun hører fortiden til?
Janus Clausen, der holder foredraget, er cand.mag. i historie og tidligere museumsinspektør ved Cirkusmuseet i Hvidovre.
 
Pris: 30 kr. (inkl. te/kaffe). Tilmelding: Mail ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård.