DE EN RS

Det sker


Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917, og på det russiske miljø, der opstod i Danmark. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jaschik, der blev købmand i Valby. Udstillingen fortæller også historien om nogle af de danskere, der immigrerede til Rusland omkring år 1900 og som senere vendte tilbage til Danmark på grund af revolutionen i Rusland.

Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga  - ligeledes er fortællingen om danskere, der drog mod øst udarbejdet af museet.  

 
 
 
Champignon og blomsterløg - udstilling
søndag den 17. marts - søndag den 9. juni
Tidspunkt: I åbningstiden

Ballerup og de omkringliggende byer har op gennem historien forsynet hovedstaden med fødevarer. Området har derfor været rig på landbrugsproduktion og mejerier.  Gennem fotografier fortælles historien om det familiedrevne gartneri på Jonstrupvej i Ballerup, hvor familien Paulsen fra 1930erne til 60erne producerede grøntsager og blomsterløg. I 1946 begyndte familien at producere champignon, en produktion der krævede helt særlige dyrkningsmetoder.

Majstangsfest
søndag den 26. maj
Tidspunkt: Kl. 11-15 - majstang kl. 14
Ballerup Folkedanserforening inviterer til majstangsfest med dans og musik. Majstangen bæres fra græsplænen ved Bystævnet til dansepladsen bag Ryttergården. Kig ind til købmanden og smeden i Lynsmedens Hus.

Se mere om majstangsfesten her

 

Lokalhistorisk biograf - Sommerlørdage
lørdag den 1. juni
Tidspunkt: Kl. 13-16
Som noget nyt holder museet åbent første lørdageftermiddag i sommerperioden med forskellige aktiviteter. Den første lørdag i juni kan du slå dig ned i skolestuen og se lokalhistoriske film med relation til Ballerup. Du kan se en film eller blive siddende og se dem alle. Vi byder på kaffe/te og småkager. Der vil være en lille pause mellem filmene og 5-10 minutters introduktion til hver film. Gratis adgang og ingen tilmelding.
 
Program
Kl. 13.00-13.50 ”Industrihistorier fra Ballerup” – om virksomhederne Atlas, Dahls Tapet, Løvens Kemiske Fabrik og Toms Chokolade Fabrik.
Kl. 14.00-14.45 ”Krigsbarn i Skovlunde” – Gerd Belhage fortæller den gribende historie om plejebroderen Martin, hvis forældre gik under jorden og om deres opvækst i Skovlunde under besættelsen.
Kl. 14.50-16.00 ”Ballerup Krøniken 5 – festival i firserne” – genoplev Ballerup i perioden 1980-90 fx sommerferieaktiviteter i Pederstrup, S-tog til Frederikssund og musikfestivalerne i 1983 og 1989.
Byvandring til Måløvhøj og Jonstrup - på kanten af kommunen
søndag den 2. juni
Tidspunkt: Kl. 14.00-16.00

INGEN LEDIGE PLADSER  - bemærk ekstratur den 16. juni
Lær din by at kende helt ud til kanten af kommunen. Gå med på byvandring i Måløvhøj og Jonstrup. Hør historien om arbejdsløshedsprojektet Måløvhøj fra 1930erne. I Jonstrup kommer det til at handle om det gamle Jonstrupseminarium, bygningerne og læreruddannelsen fra 1790-1990. Mødested: På hjørnet af Nørrevej og Jonstrupvej. Bemærk! Turen slutter i Jonstrup. Turens længde er ca. 1 1/2 km. Gratis adgang, men tilmedling nødvendig. Der er desværre ikke flere ledige pladser.

I samarbejde med Jonstrupsamlingens Venner

LitteraGåtur - en forstadsvandring på kanten af kommunen
torsdag den 13. juni
Tidspunkt: Kl. 14-16

Gå med biblioteket og museet på litteraGåtur i Hede- og Magleparken. Gennem litteratur og lokalhistorie fortæller vi om livet i forstaden og områdets historie fra bondegård til tapetfabrik og højhuse. Med udsyn over kommunegrænsen kommer det til at handle om Vestskoven og fem-fingerplanen, der i 1947 gav plads til grønne områder til glæde for indbyggerne i forstæderne omkring København. Gåturen slutter med kaffe og kage. Mødested: Foran hovedindgangen til Tapeten. Pris: 60 kr. Køb billet via Ballerup Bibliotek

Byvandring til Måløvhøj og Jonstrup - på kanten af kommunen
søndag den 16. juni
Tidspunkt: Kl. 14-16
Der er nu en ekstra mulighed for at gå med på byvandring i Måløvhøj og Jonstrup. Hør historien om arbejdsløshedsprojektet Måløvhøj fra 1930erne. I Jonstrup kommer det til at handle om det gamle Jonstrupseminarium, bygningerne og læreruddannelsen fra 1790-1990. Mødested: På hjørnet af Nørrevej og Jonstrupvej. Bemærk! Turen slutter i Jonstrup. Turens længde er ca. 1 1/2 km. Gratis adgang, men tilmedling nødvendig. Tilmeld dig her
I samarbejde med Jonstrupsamlingens Venner
Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Takt og tone for børn – sommerrundvisning
onsdag den 3. juli
Tidspunkt: Kl. 11.00
Tag dine børn eller børnebørn med til rundvisning, og lær hvordan man har skulle opføre sig i forskellige tider og miljøer fx hvordan var takt og tone for børn ved zarens hof, og hvordan skulle man opføre sig i skolen på landet i år 1910. Undervejs vil der være øvelser, og vi garanterer for velopdragne børn til sommerferien.
 
Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Bemærk! Til denne rundvisning er det kun børnene, der skal have billet. Max to medfølgende voksne pr. barn. Tilmeld dig her
Store rundvisningsdag - sommerlørdage
lørdag den 6. juli
Tidspunkt: Kl. 13-16
Som noget nyt holder museet åbent første lørdageftermiddag i sommerperioden med forskellige aktiviteter. Den første lørdag i juli kan følge med på en eller flere rundvisninger i udstillingerne og Pederstrup. Du kan vælge mellem; rundvisning i bondens stuer på Lindbjerggård, hør historien om storfyrstinde Olga i udstillingen "Vejen til Ballerup" eller gå med på byvandring i landsbyen. Rundvisningerne starter kl. 13.15 og kl. 15. Mødested: Gårdspladsen Pederstrupgård. Varighed: 30-45 minutter. Gratis adgang og ingen tilmelding.
Mit Ballerup - sommerrundvisning
onsdag den 10. juli
Tidspunkt: Kl. 11-11.30
Følg med på rundvisning i udstillingen om Ballerups historie. Rundvisningen er en personlig tidsrejse gennem Ballerups historie fortalt af en "gammel" Ballerupborger.
 
Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Historisk havevandring - sommerrundvisning
onsdag den 17. juli
Tidspunkt: kl. 11-12
Tag med på vandring i museumshaverne. Det kommer til at handle om haveudvikling fra Middelalder til nutid, om de nationale prydhaver på landet i slutningen af 1800-tallet og om brugen af krydderurter gennem tiden. Vandringen går gennem Lindbjerggårds smukke prydhave, de grønne områder ved Bystævnet og videre til krydder- duft- og humlehaven. 

Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø - sommerrundvisning
onsdag den 24. juli
Tidspunkt: kl. 11-12
Gennem udstillingerne "Vejen til Ballerup" og "Russiske skæbner" fortælles historien om storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø, der opstod i mellemkrigstidens København. Hør fx om livkosakken der blev købmand i Valby.
 
Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Byvandring i Pederstrup - sommerrundvisning
onsdag den 31. juli
Tidspunkt: kl. 11.00-12.30
På fods gennem landsbyen fortæller vi om Pederstrups historie. Det kommer til at handle om huse, skæve historier og nogle landsbyens mange beboere gennem tiden.

Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Smededag - sommerlørdage
lørdag den 3. august
Tidspunkt: Kl. 13.00-16.00

Som noget nyt holder museet åbent første lørdageftermiddag i sommerperioden med forskellige aktiviteter. Første lørdag i august kan du besøge smedene i Lynsmedens Hus. Der bliver støbt tinsoldater og smedet hestesko og blomster. Der er mulighed for at hjælpe smeden ved essen og støbeformen.

Storfyrstinde Olgas liv og malerier - sommerrundvisning
onsdag den 7. august
Tidspunkt: kl. 11-12
I udstillingen "Vejen til Ballerup" fortæller vi historien om Storfyrstinde Olgas liv fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup og om hendes kunstneriske virke som malerinde.

Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Ronja Røverdatter - friluftsteater
lørdag den 24. august - søndag den 25. august
Tidspunkt: Kl. 11 og kl. 15
Oplev Astrid Lindgrens mesterværk Ronja Røverdatter i historiske omgivelser på museet. Teatergruppen KLIMAs B&U afd. opfører en af Sebastians succeser - musicalen om Ronja Røverdatter, der er en fantastisk, drabelig og kærlig fortælling om røverbørnene Ronja og Birk, om deres frie liv i de vilde skove og om, hvordan deres venskab stopper krigen mellem to røverslægter. Pris: 80 kr. (børn) og 100 kr. (voksne). Køb billet her
 
KLIMA opfører forestillingen i samarbejde med Ballerup Børnekulturfestival og museet.
 
Ronja Røverdatter - friluftsteater
lørdag den 31. august - søndag den 1. september
Tidspunkt: Kl. 11 og kl. 15 (lørdag) og kl. 11 (søndag)
Oplev Astrid Lindgrens mesterværk Ronja Røverdatter i historiske omgivelser på museet. Teatergruppen KLIMAs B&U afd. opfører en af Sebastians succeser - musicalen om Ronja Røverdatter, der er en fantastisk, drabelig og kærlig fortælling om røverbørnene Ronja og Birk, om deres frie liv i de vilde skove og om, hvordan deres venskab stopper krigen mellem to røverslægter. Pris: 80 kr. (børn) og 100 kr. (voksne). Køb billet her
 
KLIMA opfører forestillingen i samarbejde med Ballerup Børnekulturfestival og museet.
Høstmarked i Pederstrup
søndag den 1. september
Tidspunkt: Kl. 11-16
Tag familien med til høstmarked, hvor hele landsbyen syder af liv. Som en del af markedet inviterer museet sammen med Skoletjenesten Pederstrup til Kongens jagt på plænerne bag Ryttergården. Her kan du få fornemmelsen af, hvordan det foregik, når kongen var på jagt i Hareskoven og holdt gilde på jagtgården i 1500-tallets Ballerup.