DE EN RS

Det sker


Fra æg til kylling – real life
tirsdag den 5. marts - søndag den 31. marts
Tidspunkt: I åbningstiden

Følg vejen fra æg til kylling helt tæt på. Vi ruger æg til kyllinger i en rugemaskine i skole- og legetøjsudstillingen på Pederstrupgård. I et lille udstillingsspot kan følge æggene i rugemaskinen og senere kyllingerne, kyllingefostrets udvikling og opleve genstande om hønsehold på gårdene før i tiden. På museets hjemmeside og Facebook kan man følge æg og kyllinger i små film. Æggene klækker omkring den 25. marts. Kyllingerne bliver efter ca. en uge flyttet udendørs til et bur på Lindbjerggårds gårdsplads, her man kan besøge dem og de voksne høns i hønsehuset. I samarbejde med Skoletjenesten Pederstrup (naturvejlederen).

Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917, og på det russiske miljø, der opstod i Danmark. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jaschik, der blev købmand i Valby. Udstillingen fortæller også historien om nogle af de danskere, der immigrerede til Rusland omkring år 1900 og som senere vendte tilbage til Danmark på grund af revolutionen i Rusland.

Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga  - ligeledes er fortællingen om danskere, der drog mod øst udarbejdet af museet.  

 
 
 
Ballerups mange ansigter - på Ballerup Bibliotek
torsdag den 7. marts - mandag den 29. april
Tidspunkt: I bibliotekets åbningstid

Fik du ikke set udstillingen "Ballerups mange ansigter", så kan du nu se den på Ballerup Bibliotek. Udstillingen handler om nogle af de immigranter, der er kommet til Ballerup indenfor de sidste 5 år. Udstillingen tager på udgangspunkt i 6 interviews, og indgår i bibliotekets tema "hjem". Se mere her

I samarbejde med Venligboerne Ballerup.

Champignon og blomsterløg - udstilling
søndag den 17. marts - søndag den 9. juni
Tidspunkt: I åbningstiden

Ballerup og de omkringliggende byer har op gennem historien forsynet hovedstaden med fødevarer. Området har derfor været rig på landbrugsproduktion og mejerier.  Gennem fotografier fortælles historien om det familiedrevne gartneri på Jonstrupvej i Ballerup, hvor familien Paulsen fra 1930erne til 60erne producerede grøntsager og blomsterløg. I 1946 begyndte familien at producere champignon, en produktion der krævede helt særlige dyrkningsmetoder.

Bondens påske - udstilling
søndag den 24. marts - søndag den 21. april
Tidspunkt: I åbningstiden

I den stemningsfulde påskeudstilling i bondens stuer på Lindbjerggård kan du blive klogere på påskens historie og traditioner i landbosamfundet. Stuerne er pyntet op med tidstypisk pynt og blomsterbinderens forårsdekorationer. Besøg også den påskepyntede købmandsbutik i Lynsmedens Hus.

Gå på jagt efter æg og kyllinger
søndag den 24. marts - søndag den 21. april
Tidspunkt: I åbningstiden

Hønemor er ked af det fordi, påskeharen har rodet i hendes redekasse. Haren har spredt hendes æg og kyllinger over hele museet. Hjælp hønemor med at finde alle hendes æg og kyllinger igen. Jagten udleveres i hovedindgangen, hvor du også kan hente en lille præmie efter endt jagt.

Store Læmmedag på Grantoftegaard
søndag den 24. marts
Tidspunkt: Kl. 11-15
Oplev de nyfødte lam, når Grantoftegaard åbner staldene til Store Læmmedag. På museet inviterer vi indenfor til påskeudstilling og æggejagt. I Lynsmedens Hus arbejder smeden ved essen, og købmanden sælger varer i butikken. Teatergruppen KLIMA holder loppemarked med kostumer, rekvisitter og brugt legetøj på Pederstrupsgårds gårdplads og i skolestuen. Undervejs underholder KLIMAs børneskuespillere med smagsprøver på sommerens forestilling Ronja Røverdatter, der opføres på museet i august. Se mere om Store Læmmedag på her
Påskeværksted
tirsdag den 16. april
Tidspunkt: Kl. 10-12 og kl. 12.30-14.30

Tag børnene med til historisk og kreativt påskeværksted, hvor I blandt andet kan lave gækkebreve, pynte æg og smage husmoderens skidne æg. Pris: 25 kr. pr. barn (op til 16 år). Medfølgende voksne skal ikke have billetter. Billetter købes her:

Kl. 10-12

Kl. 12.30-14.30

Hvis der er ledige pladser, kan billetter også købes i døren.

Forår i landsbyen - sommerlørdage
lørdag den 4. maj
Tidspunkt: Kl. 13-16
Som noget nyt holder museet åbent første lørdageftermiddag i sommerperioden med forskellige aktiviteter. Den første lørdag i maj inviterer Skoletjenesten Pederstrup børnefamilier til en aktiv eftermiddag med aktiviteter både inden- og udendørs. Nærmere program følger. Gratis adgang og ingen tilmelding.
Historisk Søndagssalon - Spurven
søndag den 5. maj
Tidspunkt: Kl. 14-00-17.00

I november 2018 udgav journalist Kirstine Kloster Andersen bogen "Spurven", der handler om spionen Vera Schalburg. Vera var supernazisten Christian Frederik Schalburg’s søster. Historien om Vera udspiller sig i mellemkrigstiden og under 2. Verdenskrig. Kristine fortæller om Vera’s liv, og Kirstines arbejde med bogen, hvor turen blandt andet er gået forbi Ballerup Museums arkiv. Søskendeparret kendte og kom i hjemmet hos storfyrstinde Olga på Knudsminde i Ballerup. Eftermiddagen slutter af med Ballerup Brass Ensemble, der spiller musik fra perioden. Der vil være mulighed for at synge med på en del af sangene. I pausen kan man besøge særudstillingen "Russiske skæbner". Pris. 100 kr. inkl. kaffe/kage og vin/vand (+gebyr 8 kr.). Sted: Ryttergårdens stuehus. Billetter kan købes her 
Arrangører: Ballerup Historiske Forening og museet.

Særpris for medlemmer af Ballerup Historiske Forening: 50 kr. Salg af billetter for medlemmerne starter tirsdag den 2. april. Se mere om medlemsbilletter her


Erindringstræf
onsdag den 15. maj
Tidspunkt: Kl. 15-17

Ballerup Historiske Forening inviterer til erindringstræf i Loen på Ryttergården. Her fortæller mennesker, der har boet i eller haft tilknytning til Ballerup Kommune, deres erindringer. Gratis adgang og ingen tilmelding - bare mød op og vær med. Se mere om historisk forening og erindringstræffet her

Majstangsfest
søndag den 26. maj
Tidspunkt: Kl. 11-15 - majstang kl. 14
Ballerup Folkedanserforening inviterer til majstangsfest med dans og musik. Majstangen bæres fra græsplænen ved Bystævnet til dansepladsen bag Ryttergården. Kig ind til købmanden og smeden i Lynsmedens Hus.

Se mere om majstangsfesten her

 

Lokalhistorisk biograf - Sommerlørdage
lørdag den 1. juni
Tidspunkt: Kl. 13-16
Som noget nyt holder museet åbent første lørdageftermiddag i sommerperioden med forskellige aktiviteter. Den første lørdag i juni kan du slå dig ned i skolestuen og se lokalhistoriske film med relation til Ballerup. Du kan se en film eller blive siddende og se dem alle. Der vil være en lille pause mellem filmene og introduktion til hver film. Nærmere program følger. Gratis adgang og ingen tilmelding.
Byvandring til Måløvhøj og Jonstrup - på kanten af kommunen
søndag den 2. juni
Tidspunkt: Kl. 14.00-16.00

Lær din by at kende helt ud til kanten af kommunen. Gå med på byvandring i Måløvhøj og Jonstrup. Hør historien om arbejdsløshedsprojektet Måløvhøj fra 1930erne. I Jonstrup kommer det til at handle om det gamle Jonstrupseminarium, bygningerne og læreruddannelsen fra 1790-1990. Mødested: På hjørnet af Nørrevej og Jonstrupvej. Bemærk! Turen slutter i Jonstrup. Turens længde er ca. 1 1/2 km. Gratis adgang, men tilmedling nødvendig. Tilmeld dig fra 1. april her

I samarbejde med Jonstrupsamlingens Venner

LitteraGåtur - en forstadsvandring på kanten af kommunen
torsdag den 13. juni
Tidspunkt: Kl. 14-16

Gå med biblioteket og museet på litteraGåtur i Hede- og Magleparken. Gennem litteratur og lokalhistorie fortæller vi om livet i forstaden og områdets historie fra bondegård til tapetfabrik og højhuse. Med udsyn over kommunegrænsen kommer det til at handle om Vestskoven og fem-fingerplanen, der i 1947 gav plads til grønne områder til glæde for indbyggerne i forstæderne omkring København. Gåturen slutter med kaffe og kage. Mødested: Foran hovedindgangen til Tapeten. Pris: 60 kr. Køb billet via Ballerup Bibliotek

Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Takt og tone for børn – sommerrundvisning
onsdag den 3. juli
Tidspunkt: Kl. 11.00
Tag dine børn eller børnebørn med til rundvisning, og lær hvordan man skulle opføre sig i forskellige tider og miljøer fx hvordan var takt og tone for børn i zarens hof, og hvordan skulle man opføre sig i skolen på landet i år 1910. Undervejs vil der være øvelser, og vi garantere for velopdragne børn til sommerferien.
 
Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Bemærk! Til denne rundvisning er det kun børnene, der skal have billet. Max to medfølgende voksne pr. barn. Tilmeld dig her
Store rundvisningsdag - sommerlørdage
lørdag den 6. juli
Tidspunkt: Kl. 13-16
Som noget nyt holder museet åbent første lørdageftermiddag i sommerperioden med forskellige aktiviteter. Den første lørdag i juli kan følge med på en eller flere rundvisninger i udstillingerne og Pederstrup. Du kan vælge mellem; rundvisning i bondens stuer på Lindbjerggård, hør historien om storfyrstinde Olga i udstillingen "Vejen til Ballerup" eller gå med på byvandring i landsbyen. Rundvisningerne starter kl. 13.15 og kl. 15. Mødested: Gårdspladsen Pederstrupgård. Varighed: 30-45 minutter. Gratis adgang og ingen tilmelding.
Mit Ballerup - sommerrundvisning
onsdag den 10. juli
Tidspunkt: Kl. 11-11.30
Følg med på rundvisning i udstillingen om Ballerups historie. Rundvisningen er en personlig tidsrejse gennem Ballerups historie fortalt af en "gammel" Ballerupborger.
 
Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Historisk havevandring - sommerrundvisning
onsdag den 17. juli
Tidspunkt: kl. 11-12
Tag med på vandring i museumshaverne. Det kommer til at handle om haveudvikling fra Middelalder til nutid, om de nationale prydhaver på landet i slutningen af 1800-tallet og om brugen af krydderurter gennem tiden. Vandringen går gennem Lindbjerggårds smukke prydhave, de grønne områder ved Bystævnet og videre til krydder- duft- og humlehaven. 

Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø - sommerrundvisning
onsdag den 24. juli
Tidspunkt: kl. 11-12
Gennem udstillingerne "Vejen til Ballerup" og "Russiske skæbner" fortælles historien om storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø, der opstod i mellemkrigstidens København. Hør fx om lovkosakken der blev købmand i Valby.
 
Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Byvandring i Pederstrup - sommerrundvisning
onsdag den 31. juli
Tidspunkt: kl. 11.00-12.30
På fods gennem landsbyen fortæller vi om Pederstrups historie. Det kommer til at handle om huse, skæve historier og nogle landsbyens mange beboere gennem tiden.

Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Smededag - sommerlørdage
lørdag den 3. august
Tidspunkt: Kl. 13.00-16.00

Som noget nyt holder museet åbent første lørdageftermiddag i sommerperioden med forskellige aktiviteter. Første lørdag i august kan du besøge smedene i Lynsmedens Hus. De støber tinsoldater og smeder hestesko og blomster. Der er mulighed for at hjælpe smeden ved essen.

Storfyrstinde Olgas liv og malerier - sommerrundvisning
onsdag den 7. august
Tidspunkt: kl. 11-12
I udstillingen "Vejen til Ballerup" fortæller vi historien om Storfyrstinde Olgas liv fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup og om hendes kunstneriske virke som malerinde.

Hver onsdag kl. 11.00 i skolesommerferien kan man gå med på rundvisning i udstillinger eller landsby. Det er gratis at deltage, men husk tilmelding. Tilmeld dig her
Ronja Røverdatter - friluftsteater
lørdag den 24. august - søndag den 25. august
Tidspunkt: Kl. 11 og kl. 15
Oplev Astrid Lindgrens mesterværk Ronja Røverdatter i historiske omgivelser på museet. Teatergruppen KLIMAs B&U afd. opfører en af Sebastians succeser - musicalen om Ronja Røverdatter, der er en fantastisk, drabelig og kærlig fortælling om røverbørnene Ronja og Birk, om deres frie liv i de vilde skove og om, hvordan deres venskab stopper krigen mellem to røverslægter. Pris: 80 kr. (børn) og 100 kr. (voksne). Køb billet her
 
KLIMA opfører forestillingen i samarbejde med Ballerup Børnekulturfestival og museet.
 
Ronja Røverdatter - friluftsteater
lørdag den 31. august - søndag den 1. september
Tidspunkt: Kl. 11 og kl. 15 (lørdag) og kl. 11 (søndag)
Oplev Astrid Lindgrens mesterværk Ronja Røverdatter i historiske omgivelser på museet. Teatergruppen KLIMAs B&U afd. opfører en af Sebastians succeser - musicalen om Ronja Røverdatter, der er en fantastisk, drabelig og kærlig fortælling om røverbørnene Ronja og Birk, om deres frie liv i de vilde skove og om, hvordan deres venskab stopper krigen mellem to røverslægter. Pris: 80 kr. (børn) og 100 kr. (voksne). Køb billet her
 
KLIMA opfører forestillingen i samarbejde med Ballerup Børnekulturfestival og museet.
Høstmarked i Pederstrup
søndag den 1. september
Tidspunkt: Kl. 11-16
Tag familien med til høstmarked, hvor hele landsbyen syder af liv. Som en del af markedet inviterer museet sammen med Skoletjenesten Pederstrup til Kongens jagt på plænerne bag Ryttergården. Her kan du få fornemmelsen af, hvordan det foregik, når kongen var på jagt i Hareskoven og holdt gilde på jagtgården i 1500-tallets Ballerup.