DE EN RS

Det sker


Ballerups mange ansigter
tirsdag den 29. maj - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

En udstilling om nogle af de immigranter, der er kommet til Ballerup gennem tiden. Vi møder mennesker, der er kommet hertil på flugt fra krig og sult indenfor de seneste år og fortæller historierne om immigranter gennem de sidste 150 år. Udstillingen vises og ses i forlængelse af udstillingen "Vejen til Ballerup".

I samarbejde med Venligboerne Ballerup.

Krydderurter i Skomagerhuset
tirsdag den 12. juni - søndag den 23. september
Tidspunkt: I åbningstiden

Vi sætter spot på krydderurter. En gruppe frivillige har gennem længere tid arbejdet med formidling af krydderhaven. I den forbindelse har museets lille tegne-/malegruppe lavet akvareller af en lang række krydderurter. Oplev akvarellerne samt historiske genstande, der handler om krydderurter og naturens helbredende planter.

Skammerens Datter i Pederstrup
lørdag den 25. august
Tidspunkt: kl. 11-14

Vær med til en aktiv dag med optræden, leg og workshops, når teatergruppen KLIMA i samarbejde med museet, gør musicalen ”Skammerens Datter – det endelige opgør” levende for børn og voksne. Mød personerne og lær danse fra forestillingen, se stokkekamp, leg middelalderlege og meget mere. Sted: Plænen ved Bystævnet.

Arrangementet er en del af børnekulturfestivalen - se mere http://bornefestival.ballerup.dk


Høstmarked i Pederstrup
søndag den 2. september
Tidspunkt: Kl. 11-16

Tag familien og vennerne med til høstmarked i Pederstrup, hvor hele landsbyen syder af liv og aktiviteter. På museet byder vi på eventyrtema. Oplev blandt andet eventyrløb, dukketeater, hønemor fortælle og Snehvides æbler. På Grantoftegaard er der økologi i lange baner med blandt andet madboder, rullende madværksted, hyrdehundeopvisning, leg i kornet, pop-up café og meget mere. Konditorgården byder på kager, mad og underholdning. Se museets program nedenfor.

Samarbejdspartnere: Ballerup Bibliotek, Ballerup Vævekreds, Miniatureforeningen Mini og Skoletjenesten Pederstrup. Støttet af Kultur- og Fritidsudvalget, Ballerup Kommune.

Byvandring i Måløvhøj og Jonstrup
torsdag den 27. september
Tidspunkt: kl. 14.00-16.30
Lær din by at kende helt ud til kanten af kommunen. Gå med på byvandring i Måløvhøj og Jonstrup. Hør historien om Måløvhøjbebyggelsen, der startede som et arbejdsløshedsprojekt i 1930erne. Turen går rundt i området, før vi går videre til Jonstrup. Her kommer det til at handle om det gamle Jonstrupseminarium, bygningerne, læreruddannelsen fra 1790-1990 og meget mere. Byvandringen slutter med besøg i Jonstrupsamlingen. Turens længde er i alt på ca. 1 ½ km. Mødested: På hjørnet af Nørrevej og Jonstrupvej. Bemærk! Turen slutter i Jonstrup.  Byvandringen er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig her

I samarbejde med Jonstrupsamlingen. Se mere om Jonstrupsamlingen her

Gravhøje og svenske soldater - cykeltur
torsdag den 4. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-16

Lær din by at kende helt ud til kanten af kommunen. Hop på cyklen og følg med på en guidet cykeltur til området mellem Ballerup og Smørum. Det kommer til at handle om gravhøje fra bronzealderen, krigene mod svenskerne i 1657-60 og om forstadsbebyggelser. Mødested: Kastanjetræet ved Pederstrupgård. Cykelturen er gratis, men tilmelding er nødvendig.
Tilmeld dig her

I samarbejde med Egedal Arkiver og Museum. Se mere om Egedal Arkiver og Museum her

Muslingens magi - fortælling og dans for børneinstitutioner
onsdag den 10. oktober - torsdag den 11. oktober
Tidspunkt: Kl. 10.30-11.00 og kl. 11.15-11.45
Hør bibliotekar Mette Sahl fra Ballerup Bibliiotek fortælle historien om Marie og Jonas på 7 år, der i middelalderen drager på pilgrimsrejse fra Ballerup til Santiago de Compostela, hører historien om Skt. Jakob og bringer den magiske musling til Ballerup. Efter fortællingen leger vi "Flyv lille påfugl", og alle børnene får en muslingeskal og et brev med "muslingetegn" i Ballerup. 30 minutter i alt (fortælling 10 minutter/dans 15-20 minutter). Fra 4 år. Max 22 børn pr. hold. Tilmelding: Mette Sahl Larsen, ms3@balk.dk , telefon 41750070.
 
Arrangementet er et samarbejde mellem museet og biblioteket og en del af børnekulturfestivalen
Skudsmålsbogen
søndag den 14. oktober - søndag den 21. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden

Efterårsferien blev tidligere kaldt kartoffelferien. I det gamle landbrugssamfund skulle kartofler og roer op af jorden om efteråret - alle skulle hjælpe både børn og voksne. I 1899 blev den fælles kartoffelferie indført i uge 42. Hvis du ikke skal ud og grave kartofler op, så kan du prøve med at være karl eller pige på museets gårde. Med en skudsmålsbog i hånden, er der masser af opgaver, der skal klares.  Når arbejdsopgaverne er løst, får de flittige karle og piger en lille flidspræmie. Skudsmålsbogen hentes og afleveres i indgangen på Pederstrupgård.

Kom bag om Skammerens datter 2
søndag den 14. oktober - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Udstillingen giver dig et indblik i forestillingen ”Skammens Datter 2 – det endelige opgør”, som Teatergruppen KLIMA opfører på Baltoppen LIVE fra d. 15.-29. september.

I udstillingen kan du opleve de mange flotte kostumer, rekvisitter og se fotos fra forestillingen.

 
Udstillingen er en del af børnekulturfestivalen - se mere http://bornefestival.ballerup.dk
Kreative efterårssysler
tirsdag den 16. oktober
Tidspunkt: Kl. 11-15

Tag familien under armen, når de museumsfrivillige slår døren op til kreative efterårssysler med naturmaterialer. Prøv fx at skære din egen roelygte og lav fantasifulde kastanjedyr. Der er gratis adgang og ingen tilmelding. Sted: Skolestuen og gårdspladsen på Pederstrupgård.

I mørket
fredag den 9. november
Tidspunkt: Kl. 19-21

Tør du besøge Pederstrup en mørk aften? Hvis du gør, så har dig og din familie muligheden for at få gruopvækkende, hyggelige og forunderlige oplevelser i mørket denne første fredagaften i november. Oplev blandt andet fortællinger om folkelig overtro, haven illumineret med levende lys og dyrene, der går til ro i Grantoftegårds stalde. Gratis adgang og ingen tilmelding. Nærmere program følger.

I samarbejde med teatergruppen KLIMA og Grantoftegård. Arrangementet er en del af museets og Ballerup Biblioteks fælles mørketema, der kører fra slutningen af oktober og hele november.

Julegys og vintermørke - udstilling
søndag den 18. november - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Mød Glosoen, der hærger under bondens julebord, og den ondskabsfulde nisse, der generer folkene på gården. Måske gemmer der sig også andre væsener i gårdens mørke kroge? Årets juleudstilling er langt fra juleidyl med hvide engle, flettede hjerter og søde små røde julenisser. Udstillingen sætter spot på folketro, ritualer og traditioner i landbosamfundet ved juletid og på den mørkeste tid af året. 

Julejagt
søndag den 18. november - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Hjælp gårdens folk med at finde julens uhyggelige væsener, der forstyrrer julefreden på Lindbjerggård. Julejagten udleveres i museets hovedindgang. Der er præmie til alle modige sjæle efter endt jagt.

Jul på museet - teater
lørdag den 1. december - søndag den 2. december
Tidspunkt: Kl. 11, kl. 13 og kl. 15

Teatergruppen KLIMA opfører teaterforestillingen ”Jul på museet”, hvor monstre og underlige væsener har overtaget et museum i julen. Oplev forestillingen i Ryttergårdens stuehus og besøg juleudstillingen ”Julegys” på museet. Billetter købes på www.teatergruppenklima.dk fra starten af november.

Lav dit eget julemonster - workshop og udstillinger
lørdag den 1. december
Tidspunkt: Kl. 11-15

Bliv inspireret af KLIMAs juleteater og juleudstillingen på Lindbjerggård til at lave dine egne juleteatermonstre og overnaturlige væsener i genbrugsmaterialer. Bagefter kan du prøve at spille teater med din dukke i det store dukketeater. Prøv også at lave dit eget monsterslim. Sted: Skolestuen. Gratis adgang. Bare mød op, kun fantasien sætter grænser! Museets udstillinger har åbent.

Jul i landsbyen
søndag den 2. december
Tidspunkt: Kl. 11-15

Julemarked, julestue, juleteater og meget mere med jul. På museet byder vi på arbejdende smedje, åben købmand, udstillinger, julejagt og i skolestuen kan du lave dit eget julepynt. Grantoftegård har julemarked med kunsthåndværk, økologiske juletræssalg og madvarer. På Ryttergården spiller teatergruppen KLIMA juleteater, og folkedanserne holder juletombola. Konditorgården frister med lækre kager.

Bemærk! Der kan være forskellige åbnings- og lukketider i landsbyen. Se www.grantoftegaard.dk www.ballerupfolkedanserforening.dk og www.konditorgaarden.dk