DE EN RS

Det sker


Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917, og på det russiske miljø, der opstod i Danmark. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jaschik, der blev købmand i Valby. Udstillingen fortæller også historien om nogle af de danskere, der immigrerede til Rusland omkring år 1900 og som senere vendte tilbage til Danmark på grund af revolutionen i Rusland.

Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga  - ligeledes er fortællingen om danskere, der drog mod øst udarbejdet af museet.  

 
 
 
Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Ronja Røverdatter - friluftsteater
lørdag den 24. august - søndag den 25. august
Tidspunkt: Kl. 11 og kl. 15
Oplev Astrid Lindgrens mesterværk Ronja Røverdatter i historiske omgivelser på museet. Teatergruppen KLIMAs B&U afd. opfører en af Sebastians succeser - musicalen om Ronja Røverdatter, der er en fantastisk, drabelig og kærlig fortælling om røverbørnene Ronja og Birk, om deres frie liv i de vilde skove og om, hvordan deres venskab stopper krigen mellem to røverslægter. Pris: 80 kr. (børn) og 100 kr. (voksne). Køb billet her
 
KLIMA opfører forestillingen i samarbejde med Ballerup Børnekulturfestival og museet.
 
Ronja Røverdatter - friluftsteater
lørdag den 31. august - søndag den 1. september
Tidspunkt: Kl. 11 og kl. 15 (lørdag) og kl. 11 (søndag)
Oplev Astrid Lindgrens mesterværk Ronja Røverdatter i historiske omgivelser på museet. Teatergruppen KLIMAs B&U afd. opfører en af Sebastians succeser - musicalen om Ronja Røverdatter, der er en fantastisk, drabelig og kærlig fortælling om røverbørnene Ronja og Birk, om deres frie liv i de vilde skove og om, hvordan deres venskab stopper krigen mellem to røverslægter. Pris: 80 kr. (børn) og 100 kr. (voksne). Køb billet her
 
KLIMA opfører forestillingen i samarbejde med Ballerup Børnekulturfestival og museet.
Høstmarked i Pederstrup
søndag den 1. september
Tidspunkt: Kl. 11-16
Tag familien med til høstmarked, hvor hele landsbyen syder af liv. Som en del af markedet inviterer museet sammen med Skoletjenesten Pederstrup til Kongens jagt på plænerne bag Ryttergården. Her kan du få fornemmelsen af, hvordan det foregik, når kongen var på jagt i Hareskoven og holdt gilde på jagtgården i 1500-tallets Ballerup. Oplev blandt andet renæssancedans, hesteshow, fægteskole og jagtopvisning. Nærmere program følger.

Kongens jagt bliver åbnet kl. 11 af borgmester Jesper Würtzen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget Charlotte Holtermann, formand for museets bestyrelsen Anja Holte samt medlem af bestyrelsen og KFU Özcan Kizilkaya. Arrangementet er støttet af Kultur- og Fritidsudvalget, Ballerup Kommune.


LitteraGåtur - en forstadsvandring på kanten af kommunen
torsdag den 19. september
Tidspunkt: Kl. 17-19

Der er nu en ekstra mulighed for at gå med biblioteket og museet på litteraGåtur i Hede- og Magleparken. Gennem litteratur og lokalhistorie fortæller vi om livet i forstaden og områdets historie fra bondegård til tapetfabrik og højhuse. Med udsyn over kommunegrænsen kommer det til at handle om Vestskoven og fem-fingerplanen, der i 1947 gav plads til grønne områder til glæde for indbyggerne i forstæderne omkring København. Gåturen slutter med smørrebrød og en håndbajer/vand. Mødested: Foran hovedindgangen til Tapeten. Pris: 80 kr. Køb billet via Ballerup Bibliotek

Cykeltur fra Kildedal til Måløv - på kanten af Kommunen
torsdag den 3. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-16

Hop på cyklen og følg med på en guidet historisk tur fra Kildedal til Måløv. Det kommer blandt andet til at handle om nye byområder på grænsen mellem Egedal- og Ballerup Kommuner, gravhøje, middelalder og helligkilder. Turen er et samarbejde mellem Egedal Arkiver og Museum samt Ballerup Museum. Turen er gratis, men tilmelding er nødvendig og kan ske her

LitteraGÅtur #4 Vores fællesnordiske arv
torsdag den 10. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-16

Med denne særudgave af vores populære LitteraGÅtur fejrer Ballerup Bibliotekerne og museet 100-året for Foreningen Norden. Kom med på en vandring rundt i Pederstrups skønne omgivelser, og hør om den fællesnordiske kulturarv i vores litteratur og lokalhistorie. Turen byder på en række nordiske smagsprøver og slutter med kaffe og kage på Konditorgården. Mødested: Gårdspladsen på Pederstrupgård. Billetter 60 kr. Køb billet via Ballerup Bibliotek

På jagt med kongen
søndag den 13. oktober - tirsdag den 22. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden
For 400 siden havde Frederik 2. og hans søn Christian 4. et jagthus i Ballerup, herfra gik de på jagt i Hareskoven. Gå på jagt med kongen, der skal skydes både fasan, hare, ræv og vildsvin. Jagten, der udleveres i hovedindgangen på Pederstrupgård fører dig rundt i udstillingerne, hvor der løses forskellige opgaver. Efter en vellykket jagt, udlevers jagttegn til alle deltagere.
 
Som en del af Ballerup Børnekulturfestival byder museet i uge 42 på efterårsaktiviteter inden for temaet "Jagten i skoven". 
Skovtrolde, kogler og roer
tirsdag den 15. oktober
Tidspunkt: Kl. 10.00 - 15.00
De museumsfrivillige inviterer indenfor i skolestuen til efterårssysler, hvor du blandt andet kan lave skovtrolde og efterårsdekorationer af kogler og efterårsblade fra skoven. På gårdspladsen kan du skære din egen roelygte. Gratis afgang - kom og være med.

Arrangementet er en del af Ballerup Børnekulturfestival
Storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø - rundvisning
onsdag den 23. oktober
Tidspunkt: kl. 11-12
Gennem udstillingerne "Vejen til Ballerup" og "Russiske skæbner" fortælles historien om storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø, der opstod i mellemkrigstidens København. Hør fx om livkosakken der blev købmand i Valby. Rundvisningen er gratis, men tilmelding nødvendig. Tilmeld dig her
 
 
Kongens jagt og renæssancekunst
torsdag den 31. oktober
Tidspunkt: Kl. 18.00 - 20.00
Hør historien om Frederik den 2.'s og hans søn Christian den 4.'s jagthus i Ballerup, om kongens jagt i Hareskoven og om bøndernes liv, når kongen opholdte sig i byen. Jagthuset lå i det område, hvor rådhuset ligger i dag. Vi følger området fra 1500-tallet til 1970erne gennem udstillingerne Kongens jagtgilde og Ballerups historie. I et mini foredrag i skolestuen fortæller vi om renæssancekunst. Det kommer også til at handle om mad, spisevaner og selviscenesættelse. Aftenen slutter med lidt til ganen. Pris kr. 65,- og køb billet her
Byen i forandring - Banegårdspladsen
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Vi sætter spot på banegårdspladsen i Ballerup, der netop er blevet færdig efter flere års renovering. I det lille udstillingsspot sættes fokus på pladsens historie, som centrum for stationen og på udviklingen af området i dag. I udstillingen om Ballerups historie, hvor udstillingsspottet vises, kan man også blive klogere på Frederikssundsbanens fødsel og S-togets ankomst til byerne i kommunen.
Nissejagt
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Bonden på Pederstrupgård har fået besøg af en flok søde og hjælpsomme nisser. Hjælp bonden med at tælle de mange nisser, så bondekonen kan lave grød til dem alle som tak for hjælpen med julens gøremål. Tag på nissejagt i indgangen, hvor der også udleveres en lille præmie efter endt jagt.
Juletoget - udstilling
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Oplev juletoget køre i det store vatnisselandskab i udstillingen om Ballerups historie. Toget kører forbi Skovlunde, Ballerup og Måløv stationer, hvor der er julestemning anno 1920.
Historisk Søndagssalon - danske horn
søndag den 17. november
Tidspunkt: Kl. 14-16
Danske Horn, der er et 10 mands orkester, fører dig på en musikalsk tidsrejse til denne søndagssalon. Ensemblet spiller på originale gamle danske messinginstrumenter, og efter nodebøger, der har været brugt i garnisonsbyerne. Musikstykkerne suppleres  af billeder og fortællinger om musikken og perioden. Undervejs serveres kaffe/kage og forfriskninger. Prisen er kr. 100,- eksl. gebyr. Køb billet her
Jul i landsbyen
søndag den 8. december
Tidspunkt: Kl. 11.00 - 15.00
Julemarked, julestue, julekager, julestads og meget mere end jul. På museet byder vi på arbejdende smedje, åben købmand, udstillinger, nissejagt og i skolestuen kan du lave dit eget julestads. Grantoftegaard har økologisk julemarked med kunsthåndværk, juletræssalg og masser af madvarer. På Ryttergården holder folkedanserne julestue. Konditorgården frister med lækre kager.