DE EN RS

Det sker


Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917, og på det russiske miljø, der opstod i Danmark. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jaschik, der blev købmand i Valby. Udstillingen fortæller også historien om nogle af de danskere, der immigrerede til Rusland omkring år 1900 og som senere vendte tilbage til Danmark på grund af revolutionen i Rusland.

Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga  - ligeledes er fortællingen om danskere, der drog mod øst udarbejdet af museet.  

 
 
 
Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø - rundvisning
onsdag den 23. oktober
Tidspunkt: kl. 11-12
FULDT BOOKET
Gennem udstillingerne "Vejen til Ballerup" og "Russiske skæbner" fortælles historien om storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø, der opstod i mellemkrigstidens København. Hør fx om livkosakken der blev købmand i Valby. Rundvisningen er gratis, men tilmelding nødvendig. Der er ikke flere ledige pladser til rundvisningen!
 
 
Kongens jagt og renæssancekunst
torsdag den 31. oktober
Tidspunkt: Kl. 18.00 - 20.00
Hør historien om Frederik den 2.'s og hans søn Christian den 4.'s jagthus i Ballerup, om kongens jagt i Hareskoven og om bøndernes liv, når kongen opholdt sig i byen. Jagthuset lå i det område, hvor rådhuset ligger i dag. Vi følger området fra 1500-tallet til 1970erne gennem udstillingerne Kongens jagtgilde og Ballerups historie. I et mini foredrag i skolestuen fortæller vi om renæssancekunst. Det kommer også til at handle om mad, spisevaner og selviscenesættelse. Aftenen slutter med lidt til ganen. Pris kr. 65,- og køb billet her
Svend, Knud og Valdemar - teater på Ryttergården
torsdag den 31. oktober - søndag den 3. november
Tidspunkt: Forskellige spilletider
Teatergruppen KLIMAs voksenafdeling opfører farcen "Svend, Knud og Valdemar" i Loen på Ryttergården. Stykket er et historisk og romantisk udstyrstykke i fem changementer, skrevet af Peter Fristrup i 1887. Teaterstykket er en parodi på en teaterforestilling, hvor alt går galt. I pausen er der mulighed for at deltage i museets historiequiz, hvor der er en fin museumspræmie på højkant ved hver forestilling. Spilletider: Torsdag den 31. oktober og fredag den 1. november kl. 19.30. Lørdag den 2. og søndag den 3. november kl. 16.00. Se mere om forestillingen og køb billet her
Erindringstræf nr. 6
onsdag den 6. november
Tidspunkt: Kl. 15-17
Ballerup Historiske Forening åbner igen døren til de populære erindringstræf i Loen på Ryttergården. John Larsen som har boet i Ballerup siden 1936 vil fortælle om sit liv i byen og om hans mor Asta, der havde ismejeri på Hold-An Vej 26. Herefter følger en virtuel tur gennem Hold-An Vej/Stationsvej for at se på butikker. Del dine egne historier og informationer om butikkerne og medbring gerne billeder. Ingen tilmelding. Gratis adgang. Se mere her
Byen i forandring - Banegårdspladsen
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Vi sætter spot på banegårdspladsen i Ballerup, der netop er blevet færdig efter flere års renovering. I det lille udstillingsspot sættes fokus på pladsens historie, som centrum for stationen og på udviklingen af området i dag. I udstillingen om Ballerups historie, hvor udstillingsspottet vises, kan man også blive klogere på Frederikssundsbanens fødsel og S-togets ankomst til byerne i kommunen.
Nissejagt
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Bonden på Pederstrupgård har fået besøg af en flok søde og hjælpsomme nisser. Hjælp bonden med at tælle de mange nisser, så bondekonen kan lave grød til dem alle som tak for hjælpen med julens gøremål. Tag en nissejagt i indgangen, hvor der også udleveres en lille præmie efter endt jagt.
Juletoget - udstilling
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Oplev juletoget køre i det store vatnisselandskab i udstillingen om Ballerups historie. Toget kører forbi Skovlunde, Ballerup og Måløv stationer, hvor der er julestemning anno 1920.
Historisk Søndagssalon - danske horn
søndag den 17. november
Tidspunkt: Kl. 14-16
Danske Horn, der er et 10 mands orkester, fører dig på en musikalsk tidsrejse til denne søndagssalon. Ensemblet spiller på originale gamle danske messinginstrumenter, og efter nodebøger, der har været brugt i garnisonsbyerne. Musikstykkerne suppleres  af billeder og fortællinger om musikken og perioden. Arrangementet holdes i forbindelse med udstillingen om kongens jagtgård i Ballerup. Efter koncerten besøger vi udstillingen. Undervejs serveres kaffe/kage og forfriskninger. Prisen er kr. 100,- eksl. gebyr. Køb billet her
Banegårdspladsen - adventskalender
søndag den 1. december - søndag den 22. december
Tidspunkt: På Facebook
Som en del af projektet Byen i forandring kan man følge adventskalenderen om Banegårdspladsen i Ballerup på museets Facebook. Over de fire adventssøndage kommer kalenderen omkring stationen, posthuset, biblioteket, apoteket, centret og naturligvis busserne og toget. Vi har været i museets billedarkiv og har været afsted med et kamera under armen, så der er mulighed for at se billeder fra området fra år 1900 til i dag. Se også udstillingsspottet om Banegårdspladsen i udstillingen om Ballerups historie, der kan ses til og med fredag den 20. december.
Jul i landsbyen
søndag den 8. december
Tidspunkt: Kl. 11.00 - 15.00
Julemarked, julestue, julekager, julestads og meget mere med jul. På museet byder vi på arbejdende smedje, åben købmand, udstillinger, nissejagt og i skolestuen kan du lave dit eget julestads. Grantoftegaard har økologisk julemarked med kunsthåndværk, juletræssalg og masser af madvarer. På Ryttergården holder folkedanserne julestue. Konditorgården frister med lækre kager.