DE EN RS

Det sker


Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917, og på det russiske miljø, der opstod i Danmark. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jaschik, der blev købmand i Valby. Udstillingen fortæller også historien om nogle af de danskere, der immigrerede til Rusland omkring år 1900 og som senere vendte tilbage til Danmark på grund af revolutionen i Rusland.

Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga  - ligeledes er fortællingen om danskere, der drog mod øst udarbejdet af museet.  

 
 
 
Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Spis og syng sammen
søndag den 15. september
Tidspunkt: Kl. 13-15
Vi fejrer foreningen Nordens 100 års jubilæum med en hyggelig eftermiddag på museet, hvor samvær og fællesskab er i centrum. På vegne af museet, inviterer formand for bestyrelsen Anja Holtze i samarbejde med Ballerup Historiske Forening, Foreningen Norden i Ballerup og Ballerup Musik- og Kulturskole til sammen at synge og spille sange fra den nordiske sangskat. Tag dit instrument og din stemme med - du kan også bare synge med!
Vi starter med at spise frokost sammen. Medbring en madret til dig selv+en person mere og medbring drikkelse til eget behov.

Sted: Græsplænen ved Bystævnet. I tilfælde af regn flytter vi indenfor i skolestuen på Pederstrupgård. Ingen tilmelding. Bare mød op med din mad og syng dig glad!

Parkér venligst bilen ved virksomheden FaustDyrbye på Baltorpbakken, da der er begrænset parkering i landsbyen.
 
Læs mere om samarbejdspartnerne her:
Tilknyttet fil:    Spis og syng sammen (78 Kb)
LitteraGåtur - en forstadsvandring på kanten af kommunen
torsdag den 19. september
Tidspunkt: Kl. 17-19

Der er nu en ekstra mulighed for at gå med biblioteket og museet på litteraGåtur i Hede- og Magleparken. Gennem litteratur og lokalhistorie fortæller vi om livet i forstaden og områdets historie fra bondegård til tapetfabrik og højhuse. Med udsyn over kommunegrænsen kommer det til at handle om Vestskoven og fem-fingerplanen, der i 1947 gav plads til grønne områder til glæde for indbyggerne i forstæderne omkring København. Gåturen slutter med smørrebrød og en håndbajer/vand. Mødested: Foran hovedindgangen til Tapeten. Pris: 80 kr. Køb billet via Ballerup Bibliotek

Tag på mini-safari
søndag den 22. september
Tidspunkt: Kl. 13.00-15.00
Sammen med natur- og kulturformidler Camilla går rejsen til Krible Krable Krybe Kilde-land. DE rejsende er børn mellem 3-7 år og deres familier. Safarien går først til museets duft- og urtehave, hvor der i løbet af sommeren er lavet forskellige boliger til havens små krible krable dyr. Sammen skal vi undersøge hvilke dyr, der bor i haven. Vi skal spille Krible Krable-bingo, hvor de rejsende skal finde et dyr med 0 ben, 4 ben, 6 ben, 8 ben, 14 ben og rigtig mange ben. Der er en lækker smagpræmiere til alle deltagere. Bagefter går safarirejsen videre til skoletjenestens bistader bag Ryttergården. Her kigger vi på den eneste Krible Krable dyr, som mennesket har holdt som husdyr; honningbien. Vi prøver at have bi-dragter på, kommer helt tæt på de travle bier i stadet og smager deres honning. Pris 25 kr. pr. barn. Bemærk! Børn mellem 3-15 år skal have billet. Voksne skal ikke have billet, men max 2 voksne pr. barn. Mødested: Skolestuen på Pederstrupgård. Køb billet her
Cykeltur fra Kildedal til Måløv - på kanten af Kommunen
torsdag den 3. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-16

Hop på cyklen og følg med på en guidet historisk tur fra Kildedal til Måløv. Det kommer blandt andet til at handle om nye byområder på grænsen mellem Egedal- og Ballerup Kommuner, gravhøje, middelalder og helligkilder. Turen er et samarbejde mellem Egedal Arkiver og Museum samt Ballerup Museum. Turen er gratis, men tilmelding er nødvendig og kan ske her

LitteraGÅtur #4 Vores fællesnordiske arv
torsdag den 10. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-16

Med denne særudgave af vores populære LitteraGÅtur fejrer Ballerup Bibliotekerne og museet 100-året for Foreningen Norden. Kom med på en vandring rundt i Pederstrups skønne omgivelser, og hør om den fællesnordiske kulturarv i vores litteratur og lokalhistorie. Turen byder på en række nordiske smagsprøver og slutter med kaffe og kage på Konditorgården. Mødested: Gårdspladsen på Pederstrupgård. Billetter 60 kr. Køb billet via Ballerup Bibliotek

På jagt med kongen - efterårsferie
søndag den 13. oktober - søndag den 20. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden
For 400 siden havde Frederik 2. og hans søn Christian 4. et jagthus i Ballerup, herfra gik de på jagt i Hareskoven. Gå på jagt med kongen, der skal skydes både fasan, hare, ræv og vildsvin. Jagten, der udleveres i hovedindgangen på Pederstrupgård fører dig rundt i udstillingerne, hvor der løses forskellige opgaver. Efter en vellykket jagt, udleveres jagttegn til alle deltagere.
 
Efterårsferieaktiviteterne er en del af Ballerup Børnekulturfestival 
Skovtrolde, kogler og roer - efterårsferie
tirsdag den 15. oktober
Tidspunkt: Kl. 10.00 - 15.00
De museumsfrivillige inviterer indenfor i skolestuen til efterårssysler, hvor du blandt andet kan lave skovtrolde og efterårsdekorationer af kogler og efterårsblade fra skoven. På gårdspladsen kan du skære din egen roelygte. Gratis adgang - kom og være med.

Arrangementet er en del af Ballerup Børnekulturfestival.
Storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø - rundvisning
onsdag den 23. oktober
Tidspunkt: kl. 11-12
Gennem udstillingerne "Vejen til Ballerup" og "Russiske skæbner" fortælles historien om storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø, der opstod i mellemkrigstidens København. Hør fx om livkosakken der blev købmand i Valby. Rundvisningen er gratis, men tilmelding nødvendig. Tilmeld dig her
 
 
Kongens jagt og renæssancekunst
torsdag den 31. oktober
Tidspunkt: Kl. 18.00 - 20.00
Hør historien om Frederik den 2.'s og hans søn Christian den 4.'s jagthus i Ballerup, om kongens jagt i Hareskoven og om bøndernes liv, når kongen opholdte sig i byen. Jagthuset lå i det område, hvor rådhuset ligger i dag. Vi følger området fra 1500-tallet til 1970erne gennem udstillingerne Kongens jagtgilde og Ballerups historie. I et mini foredrag i skolestuen fortæller vi om renæssancekunst. Det kommer også til at handle om mad, spisevaner og selviscenesættelse. Aftenen slutter med lidt til ganen. Pris kr. 65,- og køb billet her
Byen i forandring - Banegårdspladsen
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Vi sætter spot på banegårdspladsen i Ballerup, der netop er blevet færdig efter flere års renovering. I det lille udstillingsspot sættes fokus på pladsens historie, som centrum for stationen og på udviklingen af området i dag. I udstillingen om Ballerups historie, hvor udstillingsspottet vises, kan man også blive klogere på Frederikssundsbanens fødsel og S-togets ankomst til byerne i kommunen.
Nissejagt
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Bonden på Pederstrupgård har fået besøg af en flok søde og hjælpsomme nisser. Hjælp bonden med at tælle de mange nisser, så bondekonen kan lave grød til dem alle som tak for hjælpen med julens gøremål. Tag på nissejagt i indgangen, hvor der også udleveres en lille præmie efter endt jagt.
Juletoget - udstilling
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Oplev juletoget køre i det store vatnisselandskab i udstillingen om Ballerups historie. Toget kører forbi Skovlunde, Ballerup og Måløv stationer, hvor der er julestemning anno 1920.
Historisk Søndagssalon - danske horn
søndag den 17. november
Tidspunkt: Kl. 14-16
Danske Horn, der er et 10 mands orkester, fører dig på en musikalsk tidsrejse til denne søndagssalon. Ensemblet spiller på originale gamle danske messinginstrumenter, og efter nodebøger, der har været brugt i garnisonsbyerne. Musikstykkerne suppleres  af billeder og fortællinger om musikken og perioden. Undervejs serveres kaffe/kage og forfriskninger. Prisen er kr. 100,- eksl. gebyr. Køb billet her
Jul i landsbyen
søndag den 8. december
Tidspunkt: Kl. 11.00 - 15.00
Julemarked, julestue, julekager, julestads og meget mere end jul. På museet byder vi på arbejdende smedje, åben købmand, udstillinger, nissejagt og i skolestuen kan du lave dit eget julestads. Grantoftegaard har økologisk julemarked med kunsthåndværk, juletræssalg og masser af madvarer. På Ryttergården holder folkedanserne julestue. Konditorgården frister med lækre kager.