DE EN RS

Det sker


På pilgrimsfærd - særudstilling
tirsdag den 15. marts - fredag den 23. december
Tidspunkt: I museets åbningstid

Ballerup og Måløv Kirkers skytshelgen i middelalderen var Sankt Jakob. Sankt Jakob var også de rejsendes skytshelgen. På hans hat havde Sankt Jakobs ibskallen, der var symbol på pilgrimsfærden til Santiago de Compostela. Sidste forår fik Ballerup en pilgrimsrute i form af vandrestien Caminoruten, der fører gennem lokalområdet. Udstillingen fortæller om pilgrimsvandringens historie fra middelalderen og op til vore dage samt tilknytningen til Ballerup.Sommerblomster - temaspot
søndag den 29. maj - fredag den 28. oktober
Tidspunkt: I museets åbningstid

Vi sætter spot på blomster: I udstillingen ”Vejen til Ballerup”, har fundet nogle af Olgas idylliske blomstermalerier frem fra magasinet. I Skomagerhuset udstiller den lokale tegner Kjeld Johansen og hans lille tegne- og malegrupper deres blomstermalerier, som de har lavet i Pederstrup. Nyd også blomsterne i de historiske haver og blomsterbinderens friske buketter i udstillingerne. Følg blomstersporet rundt på museet.

Zarens dåbskjole og den russisk ortodokse tro - sommerrundvisning
onsdag den 27. juli
Tidspunkt: kl. 11-12
Rundvisningen tager udgangspunkt i en af museets mest unikke genstande – den russiske kejserfamilies dåbskjole. Hør om dåbskjolens historie, om det russisk ortodokse dåbsritual, den russiske kirke i København og om de ikoner Olga også malede. Mødested: Pederstrupgård.

Hver onsdag fra den 22. juni til den 10. august kan du følge med på rundvisning indendørs på museet eller udendørs i lokalområdet. Der er ingen tilmelding – bare mød op!

Pilgrimsvandring- sommerrundvisning
onsdag den 3. august
Tidspunkt: kl. 11-12.30

Hop i vandreskoene og tag med på en lokal pilgrimsvandring fra Ballerup Kirke til Pederstrup. I Ballerup Kirke fortæller vi om Sankt Jakob og kalkmaleriet af ham. Vi går af Pederstrupstien til museet, hvor turen slutter i udstillingen ”På pilgrimsfærd”.

OBS!! Mødested: Foran indgangen til Ballerup Kirke.

Hver onsdag fra den 22. juni til den 10. august kan du følge med på rundvisning indendørs på museet eller udendørs i lokalområdet. Der er ingen tilmelding – bare mød op!

 
Kirker, tro og kristendom gennem tiden - sommerrundvisning
onsdag den 10. august
Tidspunkt: kl. 11-12
Rundvisning gennem museet om tro og kristendom. Hør blandt andet om middelalderkirkerne i Ballerup og Måløv og om skolens tilknytning til kirken. Mødested: Pederstrupgård.

Hver onsdag fra den 22. juni til den 10. august kan du følge med på rundvisning indendørs på museet eller udendørs i lokalområdet. Der er ingen tilmelding – bare mød op!
Cykeltur gennem natur og gravhøje fra Pederstrup til Ågerup
torsdag den 18. august
Tidspunkt: Kl. 13-15

Kombinér den daglige motion med en natur- og kulturhistorisk oplevelse, når naturvejleder Camilla Lindberg og museumsleder Mette Jensen guider dig gennem området fra Pederstrup til Ågerup på cykel. Det kommer til at handle om Råmosen, naturpleje, gravhøje, troldtøj, vikingekongen fra Stuvehøj, istidslandskaber, kontrasten mellem land og by mm. Turen er gratis, men tilmelding nødvendig - senest den 16. august. Mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Mødested: Parkeringspladsen på Ryttergården.

Høstmarked i Pederstrup
søndag den 4. september
Tidspunkt: Kl. 11-16

Tag familien med til årets store høstmarked i Pederstrup, hvor hele landsbyen syder af liv og aktiviteter. På museet handler det i år om ”Havens høst”, hvor der er aktiviteter med udgangspunkt i blomster, krydderurter, frugt, og andet man kan høste i haven.  Lav fx din egen urtepesto i krydderhaven, mal blomstermalerier i skolestuen eller rist en bænkebiddersnack i bålhytten. Der er aktiviteter for alle aldersgrupper. Grantoftegård holder økologisk høstmarked - se www.grantoftegaard.dk

Museet samarbejder med Ballerup Historiske Forening, Skoletjenesten Pederstrup og Ballerup Vævekreds om aktiviteter til høstmarkedet.
Se museets program og aktiviteter for dagen her:

Tilknyttet fil:    Program og aktiviteter (468 Kb)
Kend din by - mød din nabo
søndag den 11. september
Tidspunkt: 12.45-15

Kulturhus Måløv og Ballerup Museum inviterer i fællesskab på en dag for Måløvs indbyggere. Her bliver der rig lejlighed til at lære Måløvs historie nærmere at kende, når museumsleder Mette Jensen fra Ballerup Museum står i spidsen for en byvandring i Måløv.

 

Hop i vandreskoene og tag naboen, familien, venner eller bare dig selv med på en rejse gennem byens historie fra kildemarked i middelalderen til landsbyens gårde, togets ankomst og byen som forstad. Efter turen kan nye og gamle Måløvborgere mødes og snakke videre i Kulturhus Måløv, hvor der bliver budt på gratis kaffe, te, saftevand og kage. Imens kan børnene hygge sig med en film eller lege i børnebiblioteket.


Både børn og voksne er velkomne på byvandringen, der tager ca. 75 minutter. 
Byvandringen er gratis. 
Ingen tilmelding - bare mød op!

Mødested: Foran Kulturhus Måløv.

Ballerup Museum by night - Storfyrstinde Olgas liv og malerier
torsdag den 22. september
Tidspunkt: Kl. 19-20
Følg med på en åben temarundvisning om storfyrstinde Olgas liv og malerier. Gennem udstillingen "Vejen til Ballerup" fortæller vi historien om Olgas liv fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup.

Rundvisningen er den første af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Ballerup Museum by night - personligheder, liv og skæbner
torsdag den 20. oktober
Tidspunkt: Kl. 19-20
Følg med på en temarundvisning, der sætter fokus på personer, der har boet eller har haft tilknytning til lokalområdet gennem tiden. Hør fx om grundlæggeren af skovlunde Flyveplads, klovnen fra Måløv og storfyrstinden fra Ballerup.

Rundvisningen er den anden af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Historisk Søndagssalon - Olga den sidste storfyrstinde
søndag den 30. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-17
Forfatter og instruktør Sonja Vesterholt tegner et levende portræt af storfyrstinde Olga. Med udgangspunkt i Sonja Vesterholts egen film "Olga den sidste storfyrstinde" holder hun foredrag om Olgas liv fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup. I pausen besøger vi udstillingen "Vejen til Ballerup", hvor museumsleder Mette Jensen fortæller om udvalgte genstande, der har tilknytning til Olgas liv fx zarfamiliens dåbskjole og maleriet af "ruinen" på Knudsminde. Efter pausen viser Sonja Vesterholt sin film. Undervejs serveres kaffe, kage og forfriskninger.

Entré 60 kr. Gratis for medlemmer af Ballerup Historiske Forening. Tilmelding fra tirsdag den 4. oktober på mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113
Ballerup Museum by night - Bag om Ballerup kommunes byvåben
torsdag den 10. november
Tidspunkt: Kl. 19-20
Hvad betyder symbolerne på kommunens byvåben? Hvad har middelalderkirkerne i Ballerup og Måløv  at gøre med byvåbenet? Gå med på denne temarundvisning og få svar på dette og meget mere, når vi føer dig bag om byvåbenet. Det kommer naturligvis også til at handle om byernes historie og bystyret gennem tiden.

Rundvisningen er den tredje af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Ballerup Museum by night - rundt om nissen
torsdag den 1. december
Tidspunkt: Kl. 19-20
På den første dag i december står månedens temarundvisning naturligvis i julens tegn. Bliv klogere på nissens kulturhistorie - fra vikingernes lille husgud til bondens hjælper og nutidens røde julenisse. Undevejs bliver der fortalt nissehistorier.

Rundvisningen er den fjerde af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.