DE EN RS

Det sker


Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917, og på det russiske miljø, der opstod i Danmark. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jaschik, der blev købmand i Valby. Udstillingen fortæller også historien om nogle af de danskere, der immigrerede til Rusland omkring år 1900 og som senere vendte tilbage til Danmark på grund af revolutionen i Rusland.

Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga  - ligeledes er fortællingen om danskere, der drog mod øst udarbejdet af museet.  

 
 
 
Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Byen i forandring - Banegårdspladsen
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Vi sætter spot på Banegårdspladsen i Ballerup, der netop er blevet færdig efter flere års renovering. I det lille udstillingsspot sættes fokus på pladsens historie, som centrum for stationen og på udviklingen af området i dag. I udstillingen om Ballerups historie, hvor udstillingsspottet vises, kan man også blive klogere på Frederikssundsbanens fødsel og S-togets ankomst til byerne i kommunen.
Nissejagt
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Bonden på Pederstrupgård har fået besøg af en flok søde og hjælpsomme nisser. Hjælp bonden med at tælle de mange nisser, så bondekonen kan lave grød til dem alle som tak for hjælpen med julens gøremål. Tag en nissejagt i indgangen, hvor der også udleveres en lille præmie efter endt jagt.
Juletoget - udstilling
tirsdag den 12. november - fredag den 20. december
Tidspunkt: I museets åbningstid
Oplev juletoget køre i det store snelandskab i udstillingen om Ballerups historie. Toget kører forbi Skovlunde, Ballerup og Måløv stationer, hvor der er julestemning anno 1920.

Tove Palm fra miniatureforeningen Mini har lavet Ballerup, Måløv og Skovlunde Stationer i miniformat.
Julekonkurrence
tirsdag den 12. november - søndag den 15. december
Kom ud på museet og gæt, hvor mange pebernødder, der er i glasset. Der er mulighed for at vinde en hyggelig børne- og voksenpræmie. Vinderne, der får besked på mail, trækkes mandag den 16. december. Antallet af pebernødder kan efterfølgende ses på forsiden
Banegårdspladsen - adventskalender
søndag den 1. december - søndag den 22. december
Tidspunkt: På Facebook
Som en del af projektet Byen i forandring kan man følge adventskalenderen om Banegårdspladsen i Ballerup på museets Facebook. Over de fire adventssøndage kommer kalenderen omkring stationen, posthuset, biblioteket, apoteket, centret og naturligvis busserne og toget. Vi har været i museets billedarkiv og har været afsted med et kamera under armen, så der er mulighed for at se billeder fra området fra år 1900 til i dag. Se også udstillingsspottet om Banegårdspladsen i udstillingen om Ballerups historie, der kan ses til og med fredag den 20. december.
Stationerne i Ballerup, Måløv og Skovlunde - foredrag
søndag den 26. januar
Tidspunkt: kl. 14.00-16.00
I forbindelse med juleudstillingen "Juletoget" fremstillede Tove Palm, der er erfaren miniaturebygger, stationsbygningerne i Ballerup, Måløv og Skovlunde, som de så ud i starten af 1900-tallet. De små stationsbygninger skal indgå i den del af udstillingen om Ballerups historie, der handler om togets ankomst til byerne. Hør Tove Palm fortælle om fremstillingen af de små stationsbygninger og om miniaturebyggeri. Lokalhistoriker Svend Jørgen Jensen og museumsinspektør Mette Jensen fortæller om de tre stationer fra damptog til S-tog. Undervejs bliver der vist historiske fotografier og filmklip. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. Pris: 30 kr. (inkl. kaffe/kage). Køb billet her
Byen i forandring - Banegårdspladsen
lørdag den 1. februar - lørdag den 29. februar
Tidspunkt: I bibliotekets åbningstid
I et udstillingsspot på Ballerup Bibliotek sættes fokus på Banegårdspladsens historie. Gennem ord, billeder og genstande fortæller vi historien om pladsen som centrum for stationen og på udviklingen af området i dag. 
Spis og syng sammen
søndag den 2. februar
Tidspunkt: Kl. 13.00-15.00
Syng med - det er sundt! Foreningen Norden og formand for museets bestyrelse Anja Holtze inviterer til en hyggelig syng med eftermiddag, hvor vi sammen synger og spiller sange fra den nordiske sangskat. Tag dit instrument og din stemme med. Vi starter med at spise frokost sammen. Medbring en madret til dig selv+en person mere og medbring drikkelse til eget behov. Gratis og ingen tilmelding. Bare mød op og vær med. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. 
Husker du? rundt om Banegårdspladsen
torsdag den 6. februar
Tidspunkt: Kl. 14.00-16.00 på Ballerup Bibliotek
Museet og Ballerup Bibliotek inviterer til erindringscafé. I forlængelse af udstillingsspottet om Banegårdspladsen, tager museets medarbejdere dig med på en tidsrejse gennem Banegårdspladsens historie. Vi har været i billedarkivet og afsted med et kamera under armen, så der er mulighed for at se billeder fra pladsen fra år 1900 til i dag. Vi kommer omkring stationen, posthuset, biblioteket, apoteket, centret og naturligvis busserne og togene gennem tiden. Efterfølgende er der erindringssnak om området over en kop kaffe og kage. Arrangementet, der foregår på Ballerup Bibliotek, er gratis. Husk tilmelding via biblioteket
Fastelavn er mit navn...
søndag den 23. februar
Tidspunkt: Kl. 11.00-15.00
Klæd dig ud som prinsesse, bondemand, astronaut eller noget helt andet og tag til Pederstrup fastelavnssøndag. Sammen med Konditorgården inviterer vi til tøndeslagning, kreativt fastelavnsværksted og kattejagt. Nyd Konditorgårdens hjemmelavede fastelavnsboller og grillede pølser til frokost. Nærmere program følger. 
Med penslen i hånden - udstilling
søndag den 1. marts - søndag den 6. september
Tidspunkt: I åbningstiden (fra 1. marts kl. 13)
Den russiske prinsesse storfyrstinde Olga , der var bosat i Ballerup fra 1930-48, malede gennem hele livet. På trods af at hun gennemlevede voldsomme begivenheder under 1. Verdenskrig og Den russiske revolution, var hendes yndlingsmotiv smukke blomster og landskaber. Hun malede på alt fra traditionelle lærreder til porcelæn. Udstillingen fortæller gennem malerier og genstande om Olgas liv og kunstneriske virke som malerinde.

Udstillingen vises og ses i forlængelse af udstillingen "Vejen til Ballerup".
Åbning af udstilling - reception
søndag den 1. marts
Tidspunkt: Kl. 13.00-15.00

Vær blandt de første til at se udstillingen ”Med penslen i hånd”, når vi klipper den røde snor til udstillingen. I skolestuen byder vi på en forfriskning.

Æg - påske udstillingsspot
tirsdag den 17. marts - søndag den 12. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Ingen påske uden æg. I den gamle landsbyskole sætter vi spot på æg. Det er ikke kun høns og fugle der lægger æg, men også krybdyr, insekter og fisk. Oplev en verden af æg og se anskuelsestavler og præparater i sprit med og om æglæggende dyr. Få en æggequiz i indgangen, hvor du skal løse opgaver om æg og dyr der lægger æg. Bagefter vinder du naturligvis et æg.
Quiz og æggejagt - påske
tirsdag den 17. marts - søndag den 12. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Hent en æggequiz i indgangen, hvor du skal løse opgaver om æg og dyr, der lægger æg. De yngste kan gå på jagt i udstillingerne efter æg. Efterfølgende er der en lille præmie til alle.