DE EN RS

Det sker


På pilgrimsfærd - særudstilling
tirsdag den 15. marts - fredag den 23. december
Tidspunkt: I museets åbningstid

Ballerup og Måløv Kirkers skytshelgen i middelalderen var Sankt Jakob. Sankt Jakob var også de rejsendes skytshelgen. På hans hat havde Sankt Jakobs ibskallen, der var symbol på pilgrimsfærden til Santiago de Compostela. Sidste forår fik Ballerup en pilgrimsrute i form af vandrestien Caminoruten, der fører gennem lokalområdet. Udstillingen fortæller om pilgrimsvandringens historie fra middelalderen og op til vore dage samt tilknytningen til Ballerup.Sommerblomster - temaspot
søndag den 29. maj - fredag den 28. oktober
Tidspunkt: I museets åbningstid

Vi sætter spot på blomster: I udstillingen ”Vejen til Ballerup”, har fundet nogle af Olgas idylliske blomstermalerier frem fra magasinet. I Skomagerhuset udstiller den lokale tegner Kjeld Johansen og hans lille tegne- og malegrupper deres blomstermalerier, som de har lavet i Pederstrup. Nyd også blomsterne i de historiske haver og blomsterbinderens friske buketter i udstillingerne. Følg blomstersporet rundt på museet.

Sommerspot i Ballerups historie
fredag den 29. juli - søndag den 4. september
Tidspunkt: I åbningstiden
Her midt i badesæsonen har museet fået en fin solgul badedragt fra 1957 forærende af en privatgiver. Se badedragten sammen med tidens bademode i Illustreret Familie Journal fra sommeren 1959. Til badedragten hører en sød fortælling om en sommerrejse, der bragte den tidligere ejer til Ballerup. Badedragten og fortællingen er udstillet som et lille sommerspot i udstillingen om Ballerups historie.
Høstmarked i Pederstrup
søndag den 4. september
Tidspunkt: Kl. 11-16

Tag familien med til årets store høstmarked i Pederstrup, hvor hele landsbyen syder af liv og aktiviteter. På museet handler det i år om ”Havens høst”, hvor der er aktiviteter med udgangspunkt i blomster, krydderurter, frugt, og andet man kan høste i haven.  Lav fx din egen urtepesto i krydderhaven, mal blomstermalerier i skolestuen eller rist en bænkebiddersnack i bålhytten. Der er aktiviteter for alle aldersgrupper. Grantoftegård holder økologisk høstmarked - se www.grantoftegaard.dk Aktiv Børnedag byder på aktiviteter for børn blandt andet børneteater på Ryttergården.

Museet samarbejder med Ballerup Historiske Forening, Skoletjenesten Pederstrup og Ballerup Vævekreds om aktiviteter til høstmarkedet.
Se museets program og aktiviteter for dagen her:

Tilknyttet fil:    Program og aktiviteter (468 Kb)
Kend din by - mød din nabo
søndag den 11. september
Tidspunkt: 12.45-15

Kulturhus Måløv og Ballerup Museum inviterer i fællesskab på en dag for Måløvs indbyggere. Her bliver der rig lejlighed til at lære Måløvs historie nærmere at kende, når museumsleder Mette Jensen fra Ballerup Museum står i spidsen for en byvandring i Måløv.

 

Hop i vandreskoene og tag naboen, familien, venner eller bare dig selv med på en rejse gennem byens historie fra kildemarked i middelalderen til landsbyens gårde, togets ankomst og byen som forstad. Efter turen kan nye og gamle Måløvborgere mødes og snakke videre i Kulturhus Måløv, hvor der bliver budt på gratis kaffe, te, saftevand og kage. Imens kan børnene hygge sig med en film eller lege i børnebiblioteket.


Både børn og voksne er velkomne på byvandringen, der tager ca. 75 minutter. 
Byvandringen er gratis. 
Ingen tilmelding - bare mød op!

Mødested: Foran Kulturhus Måløv.

Ballerup Museum by night - Storfyrstinde Olgas liv og malerier
torsdag den 22. september
Tidspunkt: Kl. 19-20
Følg med på en åben temarundvisning om storfyrstinde Olgas liv og malerier. Gennem udstillingen "Vejen til Ballerup" fortæller vi historien om Olgas liv fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup.

Rundvisningen er den første af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Oplevelsesløb om overtro
søndag den 9. oktober
Tidspunkt: kl. 11

Tag familien med på et spændende og hårrejsende oplevelsesløb fra Ballerup Bibliotek til museet. Undervejs vil I møde underlige, uhyggelige, grimme, smukke, sure og rare væsener fra den folkelige overtro. Arrangementet laves i samarbejde mellem Teaterforeningen Klima, Ballerup Bibliotek og museet. Nærmere program følger.

Ballerup Museum by night - personligheder, liv og skæbner
torsdag den 13. oktober
Tidspunkt: Kl. 19-20
Følg med på en temarundvisning, der sætter fokus på personer, der har boet eller har haft tilknytning til lokalområdet gennem tiden. Hør fx om grundlæggeren af Skovlunde Flyveplads, klovnen fra Måløv og storfyrstinden fra Ballerup.

Rundvisningen er den anden af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Kartoffelferie
søndag den 16. oktober - lørdag den 22. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden
Efterårsferien blev tidligere kaldt kartoffelferien eller roeferien. I det gamle landbrugssamfund skulle kartofler og roer op af jorden om efteråret - alle skulle hjælpe både børn og voksne. I 1899 blev den fælles kartoffelferie indført i uge 42. Hvis du ikke skal ud og grave kartofler op, så kan du holde efterårsferie på museet, hvor der vil være to aktivitetsdage med efterårsferiesysler og historisk mad. Tirsdag den 18. oktober kan du støbe lys med Skoletjenesten og museet og onsdag den 19. oktober inviterer de museumsfrivillige indefor til kreative sysler og grønkålssuppe.

I de øvrige dage, er der mulighed for på egen hånd få historiske ferieoplevelser; leg fx med udendørs med legetøjet i den store legekasse, saml kastanjer under kastajnetræet og gå på efterårsjagt gennem udstillingerne - jagten hentes i indgangen til museet. Nærmere program følger.
Historisk Søndagssalon - Olga den sidste storfyrstinde
søndag den 30. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-17
Forfatter og instruktør Sonja Vesterholt tegner et levende portræt af storfyrstinde Olga. Med udgangspunkt i Sonja Vesterholts egen film "Olga den sidste storfyrstinde" holder hun foredrag om Olgas liv fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup. I pausen besøger vi udstillingen "Vejen til Ballerup", hvor museumsleder Mette Jensen fortæller om udvalgte genstande, der har tilknytning til Olgas liv fx zarfamiliens dåbskjole og maleriet af "ruinen" på Knudsminde. Efter pausen viser Sonja Vesterholt sin film. Undervejs serveres kaffe, kage og forfriskninger.

Entré 60 kr. Gratis for medlemmer af Ballerup Historiske Forening. Tilmelding fra tirsdag den 4. oktober på mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113
Ballerup Museum by night - Bag om Ballerup kommunes byvåben
torsdag den 10. november
Tidspunkt: Kl. 19-20
Hvad betyder symbolerne på kommunens byvåben? Hvad har middelalderkirkerne i Ballerup og Måløv  at gøre med byvåbenet? Gå med på denne temarundvisning og få svar på dette og meget mere, når vi fører dig bag om byvåbenet. Det kommer naturligvis også til at handle om byernes historie og bystyret gennem tiden.

Rundvisningen er den tredje af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Pas på mini-nisserne kommer!
tirsdag den 15. november - fredag den 23. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Lindbjerggård har fået besøg af ubudne gæster – en masse bitte små nisser er flyttet ind i gårdens stuer. Nisserne lever på samme måde som bonden og hans familie; koger grød, drikker øl, strikker varme sokker, passer dyrene, fortæller historier i tællelysets skær, sover i den lune sengehalm og forbereder sig til jul. Årets juleudstilling skal ses med årvågne øjne og måske en lup ved hånden. Udstillingen fortæller også om nissens kulturhistorie. I samarbejde med miniatureforeningen "Mini".

Nissejagt
tirsdag den 15. november - fredag den 23. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Hjælp os med at holde styr på alle de små nisser, der er flyttet ind på Lindbjerggård. Hent en nissejagt i indgangen på Pederstrupgård og find ud af, hvad nisserne egentlig laver på gården. Bagefter er der en lille præmie til alle deltagere.

Ballerup Museum by night - rundt om nissen
torsdag den 1. december
Tidspunkt: Kl. 19-20
På den første dag i december står månedens temarundvisning naturligvis i julens tegn. Bliv klogere på nissens kulturhistorie - fra vikingernes lille husgud til bondens hjælper og nutidens røde julenisse. Undevejs bliver der fortalt nissehistorier og budt på pebernødder.

Rundvisningen er den fjerde af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Julestue i Pederstrup
søndag den 4. december
Tidspunkt: Kl. 10-15

Oplev den traditionsrige julestue i Pederstrup med masser af julede aktiviteter på gårdene i landsbyen. På museet byder vi blandt andet på julede aktiviteter i skolestuen, arbejdende smedje, åben købmand og juleudstilling. På Ryttergården spiller og danser folkedanserne julen ind, holder juletombola samt serverer gløgg og æbleskiver. På Grantoftegård er der økologisk julemarked.