DE EN RS

Det sker


Olga og revolutionen - særudstilling
tirsdag den 13. juni - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden
100-året for Den russiske revolution
Vi markerer 100 året for Den russiske revolution med at udstille Olgas malerier, der ellers befinder sig på magasin. I udstillingen vil der løbende være skiftende spots, der sætter fokus på revolutionen, Sovjettiden og russiske traditionen. Særudstillingen vises og ses i forlængelse af den permanente udstilling "Vejen til Ballerup."
Det er nette folk i Ballerup - særudstilling
fredag den 16. juni - søndag den 8. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden

I 2004 udgav Pædagogisk Center og Skolebibliotekerne i Ballerup Kommune historien om H.C. Andersen, der besøger Ballerup i 1868. Teksten er skrevet af Mogens Bille med illustrationer af Fritz Haack. Ballerup Historiske Forening har nu taget initiativ til at genoptrykke bogen. I den anledning viser vi de originale illustrationer til bogen i en lille udstilling i Skomagerhuset. Oplev eller genoplev de finurlige billeder og den muntre historie om H.C. Andersens besøg i Ballerup.

Tidskapslen - gem dine minder og oplevelser til fremtiden
søndag den 3. september - onsdag den 27. september
Tidspunkt: I åbningstiden

Hvad vil du fortælle og gemme til fremtiden?  Kom og bidrag med dine historier og minder i Ballerups Tidskapsel 2017. Det kan være et foto, en tegning eller en side fra din dagbog, som fortæller om din hverdag, dine fremtidsdrømme eller din bedste oplevelse. Tidskapslen 2017 er en del Ballerup Biblioteks historietema, hvor børnebiblioteket sætter fokus på hverdagshistorier fra Ballerups børn, unge og deres forældre. Tidskapslen bliver gemt et hemmeligt sted ved biblioteket og bliver først taget frem igen om mange år. I september kan du bidrage med minder og historier til tidkapslen på museet. Læs mere om tidskapslen her

Ruslands tunge arv – fra revolution til demokrati? - foredrag Leif Davidsen
onsdag den 27. september
Tidspunkt: Kl. 19-21

100-året for Den russiske revolution
Forfatter og journalist Leif Davidsen holder foredrag om det ny Rusland, hvor befolkningen på ruinerne af det opløste Sovjetunionen stadig kæmper for at skabe en ny, demokratisk nation mod svære odds og en tung arv.  Foredraget bygger på utallige rejser i Sovjetunionen og Rusland siden 1980 og rejsebogen Dostojevskijs sidste rejse. Leif Davidsen vil fortælle livet bag jerntæppet under Den Kolde Krig og om Rusland i dag i 100 året for den russiske revolution, hvor en ny autoritær ledelsesform dominerer russernes liv. Efter foredraget er der rig mulighed for debat og spørgsmål. Bemærk! Foredraget, der er et samarbejde mellem Ballerup Historiske Forening, Ballerup Bibliotek og museet, foregår på Ballerup Bibliotek. OBS! Der er ikke flere ledige billetter til arrangementet.

 

100 års historie set gennem kunsten - Kulturhus Måløv
tirsdag den 3. oktober
Tidspunkt: Kl. 19
100-året for Den russiske revolution
Grafikeren Hans Brodersen fortæller om Ruslands historie gennem 100 år. Med udgangspunkt i hans egen kunstsamling af orginale russiske værker, fortæller Hans Brodersen, om billedernes fremstilling af Ruslands historie fra fattigdom til supermagt og Sovjetunionens kolaps i 1991. Pris: 30 kr. inkl. kaffe. Sted: Kulturhus Måløv. Billetter kan købes her 
Livet i Rusland og revolutionen - Foredrag Ole Sohn
torsdag den 5. oktober
Tidspunkt: Kl. 19-21
100-året for Den russiske revolution
I årene op til revolutionen i 1917, var Rusland på den ene side præget af store sociale spændinger, på den anden side var det også de store muligheders land. Afstanden mellem rig og fattig var stor, og presset på zarstyret voksede dag for dag. Samtidig tiltrak landet mange udenlandske virksomheder, herunder også flere danske firmaer og med dem fulgte mange danske udvandrere. I foredraget fortæller Ole Sohn om livet i Rusland op til og under revolutionen og giver samtidigt et billede af den betydning, som revolutionen fik i Rusland og i Europa. Pris: 60 kr. Tilmelding på mail:ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. 
Den kolde krigs spioner - Ballerup Bibliotek
mandag den 9. oktober
Tidspunkt: Kl. 19
100-året for Den russiske revolution
En af den kolde krigs vigtigste spioner blev hvervet i København. I mere end 10 år var han agent for den britiske efterretningstjeneste M16 og gav både dem og PET et unikt indblik i, hvad der foregik i hos sovjetiske modstander KGB. I 1985 var han ved at blive afsløret, men han blev smuglet ud af Sovjet i en spektakulær reningsaktion. Hør museumsdirektør ved Langelandsfortet Peer Henrik Hansen fortælle historien og få tips til gode bøger i spiongenren af bibliotekets krimiekspert. Pris: 40 kr. Sted: Ballerup Bibliotek. Billetter købes her: https://bib.ballerup.dk/arrangementer/foredrag/books-beers-den-kolde-krigs-spioner
 
Hvad vil Rusland? - Ballerup Bibliotek
onsdag den 11. oktober
Tidspunkt: Kl. 19-21
100-året for Den russiske revolution
Ballerup Bibliotek holder debat og foredrag om Ruslands syn på verden. Rusland har siden 2014 indtaget en skurkerolle i Vestens øjne. Landet har psillet med musklerne i Østersøregionen, aktivt støttet præsident Assads regime i Syrien og besat Krimhalvøen i Ukraine. Ekspert i russiske forhold Jens Worning Sørensen og lektor ved Forsvarakademiet Claus Mathiensen ser på Rusland og giver deres bud på, hvorfor Rusland er blevet vestens modstander igen. Pris: 40 kr. inkl. kaffe. Sted: Ballerup Bibliotek. Billetter købes her
Før og nu – efterårsferiejagt
søndag den 15. oktober - søndag den 22. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden

Gå på jagt i udstillingerne og se om, du kan finde forbindelse mellem før og nu. Efter jagten får du en lille præmie. Jagt og præmier udleveres i hovedindgangen på Pederstrupgård.

Kom bag om Skammerens datter - særudstilling
søndag den 15. oktober - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Teatergruppen Klima opfører i efteråret, som den første amatørteatergruppe, musicalen ”Skammerens datter”.  I udstillingen kan du opleve de mange flotte kostumer, rekvisitter og se fotos fra forestillingen. Udstillingen vises i Skomagerhuset samt udvalgte steder i de permanente udstillinger.

Dragerne kommer! - efterårsferie
mandag den 16. oktober
Tidspunkt: Kl. 10-14
Skammerfestivalen sluttes af med et dragetema i efterårsferien. Kom til Pederstrup og lav dit eget ridderskjold og ridderkjortel, så du er klædt på til en ordentlig dragejagt. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård.
 
Afholdes af: Skoletjenesten Pederstrup og museet.
Dragerne kommer! - efterårsferie
tirsdag den 17. oktober
Tidspunkt: Kl. 10.30 kl. 11 kl. 11.30 og kl. 12
Mød kampklædte op foran Ballerup Kirke og hjælp Pederstrupbønderne med at fange deres drage. Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig på: skoletj-pederstrup@balk.dk Mødested: Det store træ foran Ballerup Kirke.
 
Afholdes af: Skoletjenesten Pederstrup og museet.
Kreative efterårssysler - efterårsferie
onsdag den 18. oktober
Tidspunkt: Kl. 10-15
De museumsfrivillige inviterer indenfor i skolestuen til kreative efterårssysler. Kom og vær med til indendørs efterårshygge!
Flugten fra revolutionen - rundvisning og foredrag
onsdag den 25. oktober
Tidspunkt: kl. 11-12.30
100-året for Den russiske revolution
Gennem foredrag og rundvisning følger vi storfyrstinde Olga og hendes families flugt som kongelig fra revolutionen i Rusland til sikkerhed og borgerligt liv Danmark. Det kommer også til at handle om Ballerup, da Olga boede her. Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Du kan tilmelde dig på følgende link:
Mit Ballerup - rundvisning
onsdag den 1. november
Tidspunkt: kl. 11-12
Tag med på en personlig tidsrejse gennem Ballerups nyere historie. Rundviseren fortæller gennem udvalgte genstande i udstilllingen om Ballerups historie om byens historie fra 1960erne til 90erne. Rundviseren, der har været bosat i Ballerup siden 1981, serverer byens historie med et personligt twist. Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig. Du kan tilmelde dig på følgende link
Historisk Søndagssalon - Hunden er rask
søndag den 12. november
Tidspunkt: Kl. 14-17
100-året for Den russiske revolution
Forfatter Sonja Vesterholt fortæller ud fra erindringsbogen ”Hunden er rask” om sin opvækst og ungdom i Sovjetunionen. Efter foredraget besøger vi udstillingerne ”Vejen til Ballerup” og ”Olga og revolutionen”. Eftermiddagen slutter med russisk folkemusik med trioen Trojka. Pris: 60 kr. (inkl. kaffe/kage og forfriskninger). Gratis for medlemmer af Historisk Forening. Tilmelding fra tirsdag den 24. oktober på mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113
Kig ind - juleudstilling
tirsdag den 14. november - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden (kan ses udefra døgnet rundt)

Årets juleudstilling opleves bedst udendørs. I museets mange bygninger er der pyntet vidt forskellige julevinduer af frivillige og foreninger. Oplev fx Miniatureforeningen Mini’s små nisser, blomsterbinderens naturvindue og teatergruppen Klimas julekostumer.

Julejagt
tirsdag den 14. november - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Stil øjene skrapt og gå på jagt efter detaljer i de julepyntede vinduer. Julejagten udleveres i hovedindgangen på Pederstrupgård, hvor der også gives en lille præmie efter endt jagt.
Jul i bondens stuer
tirsdag den 14. november - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom i ægte gammeldags julestemning i de julepyntede stuer på Lindbjerggård. Familien på gården har pyntet op med tidstypisk julepynt.
Russisk jul - udstilingsspot
tirsdag den 14. november - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden
100-året for Den russiske revolution
Vi sætter spot på russiske juletraditioner og fortæller om, hvordan tiden omkring jul blev fejret i Sovjetunionen. oplev også Olgas malerier med vintermotiver fra Rusland og Danmark. Russisk jul kan opleves i udstillingen "Vejen til Ballerup" og "Olga og revolutionen".
Julebukken - juleteater
fredag den 1. december - søndag den 3. december
Tidspunkt: Se billetsalg nedenfor
I museets skolestue opfører teatergruppen Klima juleforestillingen "julebukken", der er en fortolkning af "De tre bukkebruse". Forestillingen er skrevet af Jacob Kragh. Museet holder åbent fredag, lørdag og søndag. Se mere om forestillingen og køb af billetter www.teatergruppenklima.dk (billetsalget starter omkring 1. november).
Julestue
søndag den 10. december
Tidspunkt: kl. 10-16
Tag familie og venner med til den traditionsrige julestue i Pederstrup, hvor der er liv i gårde og huse i landsbyen. På museet byder vi på kreative julesysler i skolestuen, arbejdende smedje, åben købmand, udstillinger og julejagt. På Ryttergården spiller og danser folkedanserne julen ind, holder juletombola og serverer gløgg og æbleskiver. Konditorgården frister med lækre kager, og på Grantoftegård er der økologisk julemarked.

Bemærk! Der kan være andre åbningstider på Ryttergården og Konditorgården. Se også www.ballerupfolkedanserforening.dk www.grantoftegaard.dk og www.konditorgaarden.dk