DE EN RS

Det sker


På pilgrimsfærd - særudstilling
tirsdag den 15. marts - fredag den 23. december
Tidspunkt: I museets åbningstid

Ballerup og Måløv Kirkers skytshelgen i middelalderen var Sankt Jakob. Sankt Jakob var også de rejsendes skytshelgen. På hans hat havde Sankt Jakobs ibskallen, der var symbol på pilgrimsfærden til Santiago de Compostela. Sidste forår fik Ballerup en pilgrimsrute i form af vandrestien Caminoruten, der fører gennem lokalområdet. Udstillingen fortæller om pilgrimsvandringens historie fra middelalderen og op til vore dage samt tilknytningen til Ballerup.Sommerblomster - temaspot
søndag den 29. maj - fredag den 28. oktober
Tidspunkt: I museets åbningstid

Vi sætter spot på blomster: I udstillingen ”Vejen til Ballerup”, har fundet nogle af Olgas idylliske blomstermalerier frem fra magasinet. I Skomagerhuset udstiller den lokale tegner Kjeld Johansen og hans lille tegne- og malegrupper deres blomstermalerier, som de har lavet i Pederstrup. Nyd også blomsterne i de historiske haver og blomsterbinderens friske buketter i udstillingerne. Følg blomstersporet rundt på museet.

Kartoffelferie - efterårsferie
søndag den 16. oktober - søndag den 23. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden
Efterårsferien blev tidligere kaldt kartoffelferien. I det gamle landbrugssamfund skulle kartofler og roer op af jorden om efteråret - alle skulle hjælpe både børn og voksne. I 1899 blev den fælles kartoffelferie indført i uge 42. Hvis du ikke skal ud og grave kartofler op, så kan du holde efterårsferie på museet, hvor der vil være to aktivitetsdage i skolestuen med lysestøbning, efterårsferiesysler og grønkålssuppe.

I hele uge 42, er der mulighed for på egen hånd få historiske ferieoplevelser. Med en skudsmålsbog i hånden kan du prøve at være karl eller pige på gården. Når arbejdsopgaverne er løst får de flittige karle og piger en lille flidspræmie. Skudsmålsbogen hentes og afleveres i indgangen på Pederstrupgård. Du kan også lege med legetøjet i den store legekasse, samle kastanjer under kastajnetræet, løse opgaver i den gamle skolestue og klæde dig ud som kosak eller kejserinde i udstillingen "Vejen til Ballerup".

Historisk Søndagssalon - Olga den sidste storfyrstinde
søndag den 30. oktober
Tidspunkt: Kl. 14-17
Forfatter og instruktør Sonja Vesterholt tegner et levende portræt af storfyrstinde Olga. Med udgangspunkt i Sonja Vesterholts egen film "Olga den sidste storfyrstinde" holder hun foredrag om Olgas liv fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup. I pausen besøger vi udstillingen "Vejen til Ballerup", hvor museumsleder Mette Jensen fortæller om udvalgte genstande, der har tilknytning til Olgas liv fx zarfamiliens dåbskjole og maleriet af "ruinen" på Knudsminde. Efter pausen viser Sonja Vesterholt sin film. Undervejs serveres kaffe, kage og forfriskninger.

Entré 60 kr. Gratis for medlemmer af Ballerup Historiske Forening. Tilmelding fra tirsdag den 4. oktober på mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113
Erindringstræf med Historisk Forening
onsdag den 9. november
Tidspunkt: Kl. 15-17
Ballerup Historiske Forening inviterer til et uformelt erindringstræf for alle medlemmer og borgere, der har eller har haft relationer til Måløv, Skovlunde og Ballerup gennem årene. Foreningen byder på kaffe og kage. Der er ingen tilmelding - bare mød op i skolestuen! Yderligere oplysninger kan fås hos Hanne Nygaard, tlf. 20310630 eller på hanne.newgaard@gmail.com  
Ballerup Museum by night - Bag om Ballerup kommunes byvåben
torsdag den 10. november
Tidspunkt: Kl. 19-20
Hvad betyder symbolerne på kommunens byvåben? Hvad har middelalderkirkerne i Ballerup og Måløv  at gøre med byvåbenet? Gå med på denne temarundvisning og få svar på dette og meget mere, når vi fører dig bag om byvåbenet. Det kommer naturligvis også til at handle om byernes historie og bystyret gennem tiden.

Rundvisningen er den tredje af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Pas på mini-nisserne kommer!
tirsdag den 15. november - fredag den 23. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Lindbjerggård har fået besøg af ubudne gæster – en masse bitte små nisser er flyttet ind i gårdens stuer. Nisserne lever på samme måde som bonden og hans familie; koger grød, drikker øl, strikker varme sokker, passer dyrene, fortæller historier i tællelysets skær, sover i den lune sengehalm og forbereder sig til jul. Årets juleudstilling skal ses med årvågne øjne og måske en lup ved hånden. Udstillingen fortæller også om nissens kulturhistorie. I samarbejde med miniatureforeningen "Mini".

Nissejagt
tirsdag den 15. november - fredag den 23. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Hjælp os med at holde styr på alle de små nisser, der er flyttet ind på Lindbjerggård. Hent en nissejagt i indgangen på Pederstrupgård og find ud af, hvad nisserne egentlig laver på gården. Bagefter er der en lille præmie til alle deltagere.

Ballerup Museum by night - rundt om nissen
torsdag den 1. december
Tidspunkt: Kl. 19-20
På den første dag i december står månedens temarundvisning naturligvis i julens tegn. Bliv klogere på nissens kulturhistorie - fra vikingernes lille husgud til bondens hjælper og nutidens røde julenisse. Undevejs bliver der fortalt nissehistorier og budt på pebernødder.

Rundvisningen er den fjerde af i alt 4 aftenrundvisninger, der bliver holdt en gang om måneden frem til jul. Gratis adgang. Ingen tilmelding.
Lokalhistorisk julekalender
torsdag den 1. december - torsdag den 5. januar
I Ballerup Biblioteks store vindue ud mod Centrumgaden kan du tælle ned til jul med den lokalhistoriske julekalender. Hver dag fra 1. december og frem til jul, bliver der hængt et nyt historisk foto op fra et sted i Ballerup Kommune. Fotografierne kan ses både indefra biblioteket og udefra gaden. Du kan også deltage i bibliotekets tilhørende quiz med mulighed for at vinde en hyggelig julepræmie. Fotografierne stammer alle fra museets billedarkiv. Følg også med i julekalenderen på museets Facebook side.

Julekalenderen er et samarbejde mellem biblioteket og museet.
Julestue i Pederstrup
søndag den 4. december
Tidspunkt: Kl. 10-15

Oplev den traditionsrige julestue i Pederstrup med masser af julede aktiviteter på gårdene i landsbyen. På museet byder vi blandt andet på kreative aktiviteter i skolestuen, arbejdende smedje, åben købmand og juleudstilling. På Ryttergården spiller og danser folkedanserne julen ind, holder juletombola samt serverer gløgg og æbleskiver. På Grantoftegård er der økologisk julemarked.