DE EN RS

Det sker


Vintermalerier
fredag den 11. november - tirsdag den 28. februar
Tidspunkt: I åbningstiden
Kig ind i det lille Skomagerhus, hvor museets lille malegruppe har udstillet malerier og tegninger med vintermotiver fra Pederstrup. I Olgas stue i udstillingen "Vejen til Ballerup" kan du opleve Olgamalerier med sne og frost - motiver fra både Danmark og Rusland.

 

 

Kan du gætte, hvem jeg er?
søndag den 26. februar
Tidspunkt: Kl. 11-15
Vi slår dørene op for kreativt fastelavnsværksted i skolestuen, hvor du blandt andet kan lave dit eget fastelavnsris og masker. I udstillingerne kan du gå på kattejagt. Du kan også købe fastelavnsguf i den gamle købmand og opleve smeden arbejde i Lynsmedens Hus.
Påskens pynt og traditioner
tirsdag den 28. marts - søndag den 16. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Bondens stuer på Lindbjerggård er pyntet op med tidstypisk påskepynt og fine dekorationer. I stuerne kan du blive klogere på historien bag påsken og dens traditioner. Besøg også købmanden i Lynsmedens Hus, hvor du kan købe gammeldags påskepynt og guf. 
Påskejagt
tirsdag den 28. marts - søndag den 16. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Gå på påskejagt i udstillingerne efter æg og kyllinger, som påskeharen har gemt. Der er en lille præmie til alle deltagere! Jagten udleveres i hovedindgangen på Pederstrupgård.
Kreative påskesysler
tirsdag den 11. april
Tidspunkt: Kl. 10-15
De museumsfrivillige inviterer indenfor i skolestuen til kreative påskesysler. Husmoderen byder på historiske påskeretter. Kom og vær med!
Historier fra Skovlunde - foredrag
søndag den 23. april
Tidspunkt: kl. 14-16

Lokalhistoriker fortæller Svend Jørgen Jensen om fortidens Skovlunde.

Svend Jørgen Jensen der er redaktør af Ballerup Historiske Forenings blad Byhornet, vil fortælle udvalgte historier fra sin bog ”Skovlunde før og nu”. Han viser billeder og fortæller blandt andet om smedjen, hvor smeden Søren Pedersen i 1800-tallet fremstillede sine berømte Skovlundeplove, om den store brand, der hærgede landsbyen i 1910 og om stationen og flyvepladsen. Og han fortæller den dramatiske historie om huset i Kildebuen, hvor lægen og modstandsmanden Mogens Fog skjulte sig under besættelsen. Sted: Skolestuen Pederstrupgård. Tilmelding: Senest torsdag den 20. april på tlf. 44 971113 eller mail: ballerupmuseum@balk.dk Pris: 30 kr. (inkl. kaffe, te&kage).

Mælkepop og pigtråd - foredrag
torsdag den 27. april
Tidspunkt: Kl. 19-21

Jens-Emil Nielsen, har for nylig udgivet bogen ”Mælkepop og pigtråd”. Forfatteren holder foredrag om musikken og ungdommen i Mælkepopperne, der skød op i Danmark i 1960erne med hovedvægt på Ballerup Mælkepop. Mejerierne åbnede den første Mælkepop i Axelborg-bygningen i København i 1962 som et midlertidigt fremstød overfor teenagerne. Den blev så stor en succes, at der senere kom Mælkepopper i 5 andre byer, bl.a. i Ballerup. I 1968 lukkede de sidste. Slut med de uskyldige milkshakes og pigtråd. Nu var det beat, øl og sjov tobak. Sted: Skolestuen Pederstrupgård. Tilmelding senest tirsdag den 25. april på tlf. 44 971113 eller mail: ballerupmuseum@balk.dk Pris: 30 kr. (inkl. Aftenkaffe/te).

Historisk Søndagssalon - "Tidens løsen - ingen sløsen"
søndag den 7. maj
Tidspunkt: Kl. 14-17

Hvordan smager erstatningsmarcipan? Er det farligt at spise for meget spinat? Kan man lave leverpostej uden lever? Disse spørgsmål giver historiker Nina Bauer svar på, når hun fortæller om mad, rationering og husmoderens kvaler under 2. Verdenskrig. I løbet af besættelsen måtte den danske husmoder være opfindsom og arbejdsom for at få maden til at række til hele familien – uden at gå på kompromis med den gode smag. Der vil være smagsprøver på bl.a. erstatningsmarcipan og gulerodskonfekt. Pianist Torben Kjær spiller musik fra besættelsesårene, og der vil være fællessang af kendte slagere fra tiden. Oplev dette og meget mere, når Historisk Forening og museet inviterer indenfor i skolestuen til sæsonens historiske søndagssalon. Tilmelding fra 4. april på mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Pris 60 kr. (gratis for medlemmer af Historisk Forening).

Dedenroths malerier - særudstilling
tirsdag den 9. maj - søndag den 11. juni
Tidspunkt: I åbningstiden
Billedkunsteren Aage Dedenroth udstiller i Skomagerhuset. Aage har boet i Måløv siden 1960, og har gennem årene malet malerier med motiver fra lokalområdet. I udstillingen vises malerier med motiver fra folkedansernes årlige majstangsfest i Pederstrup samt fra byerne i området.
Majstangsfest i Pederstrup
søndag den 21. maj
Tidspunkt: Kl. 13-16
Oplev folkedansernes majstangsfest. Folkedanserne går fra plænen ved Lynsmedens Hus med majstangen til dansepladsen bag Ryttergården, hvor den rejses. På museet er der aktiviteter omkring Lynsmedens Hus - oplev fx smeden arbejde og besøg købmanden i den gammeldags købmand. 
Sommerrundvisninger
onsdag den 28. juni - onsdag den 9. august
Tidspunkt: Onsdage kl. 11
Hver onsdag i skolesommerferien fra den 28. juni til og med den 9. august er der mulighed for at følge med på en række åbne rundvisninger med forskelligt tema. Nogle rundvisninger foregår indendørs i udstillingerne andre udendørs i landsbyen eller lokalområdet. Nærmere program følger i løbet af foråret.

Der er ingen tilmelding til rundvisningerne  - bare mød op og følg med. Gratis adgang.