DE EN RS

Det sker


Kongens jagtgilde - udstilling
søndag den 23. juni - søndag den 31. maj
Tidspunkt: I åbningstiden

Træd indenfor i Skomagerhuset til kongens bord. Med udgangspunkt i historien om kongens jagtgård i 1500-tallets Ballerup fortæller udstillingen gennem et veldækket og stemningsfuldt skuebord om kongens jagt i Hareskoven, mad, spisevaner, selviscenesættelse og forskel mellem bonde og adel i renæssancen.

Byen i forandring - Banegårdspladsen
lørdag den 1. februar - tirsdag den 31. marts
Tidspunkt: I bibliotekets åbningstid
I et udstillingsspot på Ballerup Bibliotek sættes fokus på Banegårdspladsens historie. Gennem ord, billeder og genstande fortæller vi historien om pladsen som centrum for stationen og på udviklingen af området i dag. 
Med penslen i hånden - udstilling
søndag den 1. marts - søndag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden (fra 1. marts kl. 13)
Den russiske prinsesse storfyrstinde Olga kom til Danmark i 1920 på flugt fra revolutionen i Rusland. Vi markerer 100 året for Olgas ankomst til Danmark med udstillingen, der sætter fokus på Olgas kunstneriske virke. Olga, der var bosat i Ballerup fra 1930-48, malede gennem hele livet. På trods af at hun gennemlevede voldsomme begivenheder under 1. Verdenskrig og Den russiske revolution, var hendes yndlingsmotiv smukke blomster og landskaber. Hun malede på alt fra traditionelle lærreder til porcelæn. Udstillingen fortæller gennem malerier og genstande om Olgas liv og kunstneriske virke som malerinde.

Udstillingen vises og ses i forlængelse af udstillingen "Vejen til Ballerup".
Æg - påske udstillingsspot - AFLYST
tirsdag den 17. marts - søndag den 12. april
Tidspunkt: I åbningstiden
AFLYST!
Ingen påske uden æg. I den gamle landsbyskole sætter vi spot på æg. Det er ikke kun høns og fugle der lægger æg, men også krybdyr, insekter og fisk. Oplev en verden af æg og se anskuelsestavler og præparater i sprit med og om æglæggende dyr. Få en æggequiz i indgangen, hvor du skal løse opgaver om æg og dyr der lægger æg. Bagefter vinder du naturligvis et æg.
Quiz og æggejagt - AFLYST
tirsdag den 17. marts - søndag den 12. april
Tidspunkt: I åbningstiden
AFLYST!
Hent en æggequiz i indgangen, hvor du skal løse opgaver om æg og dyr, der lægger æg. De yngste kan gå på jagt i udstillingerne efter æg. Efterfølgende er der en lille præmie til alle.
Påskeværksted for børnefamilier - AFLYST
tirsdag den 7. april
AFLYST!
Tag børn og børnebørn med til kreativt påskeværksted. Vi laver påskeæg og -pynt og klipper gækkebreve. Smag også husmoderens skidne æg. 

Jonstrup øvelsesskole 1809 til 1956 - foredrag - AFLYST
torsdag den 30. april
Tidspunkt: Kl. 19.00-21.00
AFLYST!

Kom og hør om, hvordan det var at gå i øvelsesskolen ved Jonstrup Lærerseminarium, Danmarks ældste seminarirum. Seminariets havde mange forbindelser til Måløv og Ballerup. En dramatisk periode handler om tyskernes besættelse af seminariet og dets midlertidige flytning til Ballerup.

Jette Kirstein, der er cand.mag i historie og pædagogik og frivillig medarbejder på museet og i Jonstrupsamlingen, holder foredrag med baggrund i bogen "Husker du vor skoletid? - Jonstrup øvelsesskole 1809-1956", der udkom i 2019. 

Erindringstræf - Ballerup Historiske Forening
onsdag den 13. maj
Tidspunkt: Kl. 15-17

Ballerup Historiske Forening inviterer til erindringstræf nr. 7 i Loen på Ryttergården. Her fortæller mennesker, der har boet i eller haft tilknytning til Ballerup Kommune, deres erindringer. Da succesen har været så stor de sidste gange, er man denne gang nødt til at tilmelde sig for at kunne deltage. Se mere om arrangementet og tilmelding her

Spis og syng sammen
søndag den 24. maj
Tidspunkt: Kl. 13.00-15.00
Syng med - det er sundt! Foreningen Norden og formand for museets bestyrelse Anja Holtze inviterer til en hyggelig syng med eftermiddag, hvor vi sammen synger og spiller sange fra den nordiske sangskat. Tag dit instrument og din stemme med. Vi starter med at spise frokost sammen. Medbring en madret til dig selv+en person mere og medbring drikkelse til eget behov. Husk også bestik og tallerken. Gratis og ingen tilmelding. Bare mød op og vær med. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. 
Olgas liv og malerier - rundvisning
onsdag den 27. maj
Tidspunkt: kl. 11.00-12.00
I år er det 100 år siden storfyrstinde Olga kom til Danmark på flugt fra revolutionen i Rusland. Fra 1930-48 boede hun i Ballerup. Olga malede gennem hele livet på alt fra traditionelle lærreder til porcelæn. Følg med på rundvisning med kunsthistoriker Susan Hauge Jensen i udstillingerne "Med penslen i hånden" og "Vejen til Ballerup" og hør om Olgas liv og malerier. Rundvisningen er gratis, men tilmelding er nødvendig. Tilmeld dig her
Småt er godt - udstilling
tirsdag den 9. juni - søndag den 18. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden

Oplev Tove Palms historiske dukkehuse. Tove, der er erfaren miniaturebygger, udstiller to dukkehuse og to børneværelser i miniformat. I det ene dukkehus bor Flora Flint, der er pensioneret lærerinde. Hun har i årevis undervist i naturfag, og er en passioneret samler af fagbøger, udstoppede dyr, sten, mineraler osv. Flora Flints samling er inspireret af den naturhistoriske samling fra Skovlunde Skole, der kan ses i skolestuen. Det andet dukkehus er familiehuset, som Tove har bygget efter erindring om sit eget, sine forældres og bedsteforældres hjem. Lejlighederne er fra 1940erne til 1975. De to børneværelser er Toves eget værelse, som det så ud i henholdsvis 1953 og 1958. Dukkehusene indgår i udstillingen om Ballerups historie.