DE EN RS

Det sker


Dedenroths malerier - særudstilling
tirsdag den 9. maj - søndag den 11. juni
Tidspunkt: I åbningstiden
Aage Dedenroth udstiller malerier i Skomagerhuset. Aage har boet i Måløv siden 1960, og har gennem årene malet malerier med motiver fra lokalområdet i fotorealistiskstil. I udstillingen vises malerier med motiver fra folkedansernes årlige majstangsfest i Pederstrup samt et par motiver fra Måløv.
Uddannelse til alle - udstillingsspot
onsdag den 24. maj - søndag den 3. september
Tidspunkt: I åbningstiden
Ballerup Kommune er UNICEF By i 2017 med det overordnede tema ”Uddannelse til alle”. I den anledning sætter vi i en lille spotudstilling fokus på uddannelse til verdens fattigste børn og trækker tråde til skolen før i tiden. Få fx fingrene i ”School in a box”, der er skoleundervisning til børn i flygtningelejre. 
LitteraGåtur
torsdag den 1. juni
Tidspunkt: Kl. 14-16

Ballerup Bibliotekerne og museet byder årets første sommerdag velkommen med en særlig litteraGÅtur i Pederstrups naturskønne omgivelser.

Undervejs på turen har vi planlagt flere litterære overraskelser og små historier om området og dets historie, inden dagen sluttes af med kaffe og jordbærkage på Konditorgården.

Entré: 60 kr. (inkl. kaffe & kage). Tilmelding hos Ballerup Bibliotekernehttps://bib.ballerup.dk/arrangementer/litteratur/litteragaatur

Olga og revolutionen - særudstilling
tirsdag den 13. juni - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Vi markerer 100 året for den russiske revolution med at udstille Olgas malerier, der ellers befinder sig på magasin. I udstillingen vil der løbende være skiftende spots, der sætter fokus på revolutionen, Sovjettiden og russiske traditionen. Særudstillingen vises og ses i forlængelse af den permanente udstilling "Vejen til Ballerup."
Det er nette folk i Ballerup - særudstilling
fredag den 16. juni - søndag den 8. oktober
Tidspunkt: I åbningstiden

I 2004 udgav Pædagogisk Center og Skolebibliotekerne i Ballerup Kommune historien om H.C. Andersen, der besøger Ballerup i 1868. Teksten er skrevet af Mogens Bille med illustrationer af Fritz Haack. Ballerup Historiske Forening har nu taget initiativ til at genoptrykke bogen. I den anledning viser vi de originale illustrationer til bogen i en lille udstilling i Skomagerhuset. Oplev eller genoplev de finurlige billeder og den muntre historie om H.C. Andersens besøg i Ballerup.

Strikkeworkshop for nybegyndere
lørdag den 17. juni
Tidspunkt: Kl. 14-17
Før i tiden var strikning et uundværligt håndarbejde. Håndarbejdslærerinden Pi Frost Hedegaard tilbyder tre strikkeworkshops i løbet af sommeren, hvor du kan blive ferm til det gamle håndværk. Denne første workshop handler om blomster. Medbring selv pinde str. 3-4 og passende garn i forskellige farver. Pris 60 kr. (inkl. kaffe, te og kage). Tilmelding på mail: rppfh@hotmail.com
Sommerrundvisninger
onsdag den 28. juni - onsdag den 9. august
Tidspunkt: Onsdage kl. 11
Hver onsdag i skolesommerferien fra den 28. juni til og med den 9. august er der mulighed for at følge med på en række åbne rundvisninger med forskelligt tema. Nogle rundvisninger foregår indendørs i udstillingerne andre udendørs i landsbyen eller lokalområdet. Se tema for de enkelte rundvisninger herunder. 

Der er ingen tilmelding til rundvisningerne  - bare mød op og følg med. Gratis adgang.
Børns livsvilkår før og nu - sommerrundvisning mest for børn
onsdag den 28. juni
Tidspunkt: kl. 11

Vi tager tilbage til dengang, hvor børn i Danmark havde helt andre livsvilkår end de har i dag. Dengang børnene arbejde hårdt, gik langt til skole, havde sparsomt med fritid og hvor de voksne måtte slå. Samtidig fortælles historien om FNs børnekonvention, og om hvordan danske børns livsvilkår har ændret sig. Rundvisningen indgår som en del af Ballerup UNICEF-By 2017. Fra 7 år. Bemærk! Rundvisningen er kun for private familier og ikke børneinstitutioner. Varighed: Ca. 1 ½ time.

Barn på landet anno 1900 - sommerrundvisning mest for børn
onsdag den 5. juli
Tidspunkt: kl. 11

Følg med på en rundvisning for børn om børn på landet i starten af 1900-tallet. Vi leger gamle lege, prøver dragter og fortæller om børneliv på landet. Bemærk! Rundvisningen er kun for private familier og ikke børneinstitutioner. Mødested: Skolestuen på Pederstrupgård. Varighed: Ca. 1 ½ time.

Storfyrstinde Olgas liv og malerier - sommerrundvisning
onsdag den 12. juli
Tidspunkt: kl. 11

I udstillingen ”Vejen til Ballerup” og særudstillingen ”Olga og revolutionen” fortæller vi historien om storfyrstinde Olgas liv - fra russisk prinsesse til bondekone i Ballerup og om hendes kunstneriske virke som malerinde.  Mødested: Pederstrupgård. Varighed: Ca. 60 minutter.

Strikkeworkshop for nybegyndere
lørdag den 15. juli
Tidspunkt: Kl. 14-17
Før i tiden var strikning et uundværligt håndarbejde. Håndarbejdslærerinden Pi Frost Hedegaard tilbyder tre strikkeworkshops i løbet af sommeren, hvor du kan blive ferm til det gamle håndværk. Denne anden workshop handler om ret/vrangmønstre. Medbring selv pinde str. 3-4 og passende garn i forskellige farver. Pris 60 kr. (inkl. kaffe, te og kage). Tilmelding på mail: rppfh@hotmail.com
Mit Ballerup - sommerrundvisning
onsdag den 19. juli
Tidspunkt: kl. 11

Tag med på en tidsrejse i Ballerups historie. Rundvisningen er en personlig fortælling om byens historie fortalt af en ”gammel” Ballerupborger. Mødested: Pederstrupgård. Varighed: Ca. 1 ½ time.

Byvandring i Pederstrup - sommerrundvisning
onsdag den 26. juli
Tidspunkt: kl. 11

På fods gennem landsbyen fortæller vi om Pederstrups historie. Det kommer til at handle om huse, gårde, skæve historier og nogle af landsbyens mange beboere gennem tiden. Varighed: Ca. 1 ½ time.

 

Flugten fra revolutionen - sommerrundvisning
onsdag den 2. august
Tidspunkt: kl. 11

2017 er 100-året for den russiske revolution. I rundvisningen følger vi storfyrstinde Olga og hendes families flugt som kongelig fra revolutionen i Rusland til sikkerhed og borgerligt liv Danmark. Rundvisningen foregår i udstillingen ”Vejen til Ballerup” og særudstillingen ”Olga og revolutionen”. Varighed: ca. 60 minutter.

På pilgrimsfærd til Måløv - sommerrundvisning
onsdag den 9. august
Tidspunkt: kl. 11

Snør vandreskoene og gå med på pilgrimsvandring fra Pederstrup til Måløv. På museet starter vi kort i udstillingen om Ballerups historie. Herefter går turen til fods mod Måløv, hvor vi besøger Måløv Kirke og det sted, hvor den hellige kilde udsprang. Undervejs vil der være andagt i det fri, som man også afholdt på middelalderens pilgrimsvandringer. Turen kommer således til at handle om pilgrimsfærd, middelalderkirker, hellige kilder, kildemarkeder, Sankt Jacob, ibskaller og byvåben. Vandringen er et samarbejde mellem Måløv Kirke og Ballerup Museum. Varighed: Ca. 2 ½ time. Bemærk! Arrangementet starter i Pederstrup og slutter i Måløv, og selve gåturen tager ca. 40 minutter med pause undervejs (ruten er på ca. 3.5 km).

Strikkeworkshop for nybegyndere
lørdag den 12. august
Tidspunkt: Kl. 14-17
Før i tiden var strikning et uundværligt håndarbejde. Håndarbejdslærerinden Pi Frost Hedegaard tilbyder tre strikkeworkshops i løbet af sommeren, hvor du kan blive ferm til det gamle håndværk. Denne tredje workshop handler om patentstrik. Medbring selv pinde str. 3-4 og passende garn i forskellige farver. Pris 60 kr. (inkl. kaffe, te og kage). Tilmelding på mail: rppfh@hotmail.com
Høstmarked
søndag den 3. september
Tidspunkt: Kl. 11-16

Tag familien og vennerne med til høstmarked i Pederstrup, hvor hele landsbyen syder af liv. På museet byder vi på historisk tivoli og markedsaktiviteter – oplev blandt andet den skæggede dame, vind præmier i andedammen, kør race i sæbekassebiler, prøv en Vælte Peter og bliv mester i flødebollekast. Vi samler ind til UNICEF.

I forlængelse af temaet til høstmarkedet afholdes foredraget "Forevist - fortællinger og træk af underholdningens historie" den 7. september - se arrangementet nedenfor.

Forevist - fortællinger og træk af underholdningens historie- foredrag
torsdag den 7. september
Tidspunkt: kl. 11-12.30
Tag med på en rejse tilbage i tiden og kom tættere på de mennesker, som har været en del af menigmands underholdning i de sidste 300 år. Hør om dværge, kæmper, handikappede mennesker, skæggede damer og den underholdningsindustri, der med rasende hast forandrede danskernes liv - både som tidsfordriv og arbejdsmarked. Med et historisk perspektiv rejses spørgsmålet om, hvorvidt fremvisningen af det anormale og abnorme kun hører fortiden til?
Janus Clausen, der holder foredraget, er cand.mag. i historie og tidligere museumsinspektør ved Cirkusmuseet i Hvidovre.
 
Pris: 30 kr. (inkl. te/kaffe). Tilmelding: Mail ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård.
Ruslands tunge arv – fra revolution til demokrati? - foredrag Leif Davidsen
onsdag den 27. september
Tidspunkt: Kl. 19-21

I anledning af 100-året for den russiske revolution kan du opleve et personligt foredrag af forfatter og journalist Leif Davidsen om det ny Rusland, hvor befolkningen på ruinerne af det opløste Sovjetunionen stadig kæmper for at skabe en ny, demokratisk nation mod svære odds og en tung arv.  Foredraget bygger på utallige rejser i Sovjetunionen og Rusland siden 1980 og rejsebogen Dostojevskijs sidste rejse. Leif Davidsen vil fortælle livet bag jerntæppet under Den Kolde Krig og om Rusland i dag i 100 året for den russiske revolution, hvor en ny autoritær ledelsesform dominerer russernes liv. Efter foredraget er der rig mulighed for debat og spørgsmål. Bemærk! Foredraget, der er et samarbejde mellem Ballerup Historiske Forening, Ballerup Bibliotek og museet, foregår på Ballerup Bibliotek. Pris: 75 kr. pr. Billetter bookes her:

https://bib.ballerup.dk/arrangementer/foredrag/ruslands-tunge-arv-fra-revolution-til-demokrati