DE EN RS

Det sker


Kom bag om Skammerens datter 2
søndag den 14. oktober - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Den lille udstilling fører dig helt tæt på forestillingen ”Skammens Datter 2 – det endelige opgør”, som Teatergruppen KLIMA opførte på Baltoppen LIVE i september.

I udstillingen kan du opleve nogle af de mange flotte kostumer, rekvisitter og se fotos fra forestillingen. Træd ind i Skammerens univers!

 
Udstillingen er en del af børnekulturfestivalen - se mere http://bornefestival.ballerup.dk
Byen i forandring - Skovlunde Centret
torsdag den 1. november - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

I udstillingen om Ballerups historie sætter vi spot på Skovlunde Centret. Skovlunde Centret forandres netop nu. I det lille udstillingsspot sættes fokus på Skovlunde Centrets historie og på forandringen af området i dag.

Julegys og vintermørke - udstilling
torsdag den 15. november - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Mød Glosoen, der hærger under bondens julebord, og den ondskabsfulde nisse, der generer folkene på gården. Måske gemmer der sig også andre væsener i gårdens mørke kroge? Årets juleudstilling er langt fra juleidyl med hvide engle, flettede hjerter og søde små røde julenisser. Udstillingen sætter spot på folketro, ritualer og traditioner i landbosamfundet ved juletid og på den mørkeste tid af året. 

Udstillingen er en del af museets og Ballerup Biblioteks fælles tema om mørke.

Julejagt
torsdag den 15. november - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Hjælp gårdens folk med at finde julens uhyggelige væsener, der forstyrrer julefreden på Lindbjerggård. Julejagten udleveres i museets hovedindgang. Der er præmie til alle modige sjæle efter endt jagt.

Nissejagt
onsdag den 21. november - fredag den 21. december
Tidspunkt: I åbningstiden

Det har vist sig, at juleudstillingen "Julegys og vintermørke" samt jagten efter de uhyggelige væsner, der forstyrrer julefreden på Lindbjerggård, ikke er for sarte sjæle. Heldigvis har bonden på Pederstrupgård nu fået besøg af en flok meget søde og hjælpsomme nisser. Hjælp bonden med at tælle de mange nisser. Tag en nissejagt i indgangen, hvor der også udleveres en lille præmie efter endt jagt.

Julekalender om Skovlunde Centret
lørdag den 1. december - mandag den 24. december
Tidspunkt: På Facebook
Følg med i museets julekalender på Facebook. Vi sætter i de kommende år fokus på "Byen i forandring".  Netop nu forandres Skovlunde Centret. Hver dag kan du på Facebook se et nyt "kalenderbillede" fra centres historie. Se også udstillingsspot om Skovlunde Centret i udstillingen om Ballerups historie.
Krigsbarn i Skovlunde - filmpremiere
søndag den 20. januar
Tidspunkt: Kl. 14.00-16.00

Ballerup Historiske Forening og museet inviterer til premiere på den nye kortfilm "Krigsbarn i Skovlunde". I filmen fortæller tidligere skoleinspektør Gerd Belhage om sin opvækst i Skovlunde under krigen. Som treårig flyttede hun i 1937 med sin mor og far til Skovlunde Villaby, hvor hun voksede op i et hus, som forældrene havde købt. Hun fortæller den rørende i gribende historie om plejebroderen Martin, som hendes forældre tog til sig, da hans far og mor var nødt til at gå under jorden for at skjule sig for tyskerne. Filmen, der varer 36 minutter, er produceret for historisk forening og museet af Gladsaxe Film og Video Klub.

Efterfølgende vises en film, hvor den tidligere smed i Skovlunde, Carl Verner Karlsson, fortæller om sine oplevelser under besættelsen. Han fortæller om forfatten Kjeld Abell og lægen Mogens Fog, som begge gik under jorden og i sommeren 1944 boede i et stråtækt hus i Kildebuen.

Sted: Skolestuen på Pederstrupgård. Pris: 35 (inkl. kaffe, kage samt billetgebyr). Hvis der er ledige pladser sælges billetter også i døren. Køb billet her

Fastelavn i Pederstrup
søndag den 3. marts
Tidspunkt: Kl. 11-15

Klæd dig ud som bondemand, heks, trold eller noget helt andet. Tag familien med til fastelavn i Pederstrup, hvor museet sammen med Konditorgården byder på tøndeslagning, fastelavnsboller, kattejagt og fastelavnsværksted. Nærmere program følger.

Fra æg til kylling – real life
tirsdag den 5. marts - søndag den 31. marts
Tidspunkt: I åbningstiden

Følg vejen fra æg til kylling helt tæt på. Vi ruger æg til kyllinger i en rugemaskine i skole- og legetøjsudstillingen på Pederstrupgård. I et lille udstillingsspot kan følge æggene i rugemaskinen og senere kyllingerne, kyllingefostrets udvikling og opleve genstande om hønsehold på gårdene før i tiden. På museets hjemmeside og Facebook kan man følge æg og kyllinger i små film. Æggene klækker omkring den 25. marts. Kyllingerne bliver efter ca. en uge flyttet udendørs til et bur på Lindbjerggårds gårdsplads, her man kan besøge dem og de voksne høns i hønsehuset. I samarbejde med Skoletjenesten Pederstrup (naturvejlederen).

Russiske skæbner - udstilling
tirsdag den 5. marts - fredag den 20. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Kom tæt på nogle af de flygtninge, der kom til Danmark som følge af den Russiske Revolution i 1917. Mød blandt andet kejserinde Dagmars livkosak Jachik, der blev købmand i Valby. Udstillingen er udarbejdet af Kulturcentret Assistens sat sammen med genstande fra museets særsamling omkring storfyrstinde Olga og det russiske immigrantmiljø i mellemkrigstidens København.
 
 
 
 
Champignon og blomsterløg - udstilling
søndag den 17. marts - søndag den 9. juni
Tidspunkt: I åbningstiden

Ballerup og de omkringliggende byer har op gennem historien forsynet hovedstaden med fødevarer. Området har derfor været rig på landbrugsproduktion og mejerier.  Gennem fotografier fortælles historien om det familiedrevne gartneri på Jonstrupvej i Ballerup, hvor familien Paulsen fra 1930erne til 60erne producerede grøntsager og blomsterløg. I 1946 begyndte familien at producere champignon, en produktion der krævede helt særlige dyrkningsmetoder.

Bondens påske - udstilling
tirsdag den 26. marts - søndag den 21. april
Tidspunkt: I åbningstiden

I den stemningsfulde påskeudstilling i bondens stuer på Lindbjerggård kan du blive klogere på påskens historie og traditioner i landbosamfundet. Stuerne er pyntet op med tidstypisk pynt og blomsterbinderens forårsdekorationer. Besøg også den påskepyntede købmandsbutik i Lynsmedens Hus.

Gå på jagt efter æg og kyllinger
tirsdag den 26. marts - søndag den 21. april
Tidspunkt: I åbningstiden

Hønemor er ked af det fordi, påskeharen har rodet i hendes redekasse. Haren har spredt hendes æg og kyllinger over hele museet. Hjælp hønemor med at finde alle hendes æg og kyllinger igen. Jagten udleveres i hovedindgangen, hvor du også kan hente en lille præmie efter endt jagt.

Historisk Søndagssalon - Spurven
søndag den 5. maj
Tidspunkt: Kl. 14-00-17.00

I november 2018 udgav journalist Kirstine Kloster Andersen bogen "Spurven", der handler om spionen Vera Schalburg. Vera var supernazisten Christian Frederik Schalburg’s søster. Historien om Vera udspiller sig i mellemkrigstiden og under 1. Verdenskrig. Kristine fortæller om Vera’s liv, og Kirstines arbejde med bogen, hvor turen blandt andet er gået forbi Ballerup Museums arkiv. Søskendeparret kendt og kom i hjemmet hos storfyrstinde Olga på Knudsminde i Ballerup. Eftermiddagen slutter af med Ballerup Brass Ensemble, der spiller musik fra perioden. Der vil være mulighed for at synge med på en del af sangene. I pausen kan man besøge særudstillingen "Russiske skæbner". Pris. 100 kr. inkl. kaffe/kage og vin/vand (+gebyr 8 kr.). Sted: Ryttergårdens stuehus. Billetter kan købes fra fredag den 15. februar her 
Arrangører: Ballerup Historiske Forening og museet.

Særpris for medlemmer af Ballerup Historiske Forening: 50 kr. Salg af billetter for medlemmerne starter tirsdag den 2. april. Se mere om medlemsbilletter her


Erindringstræf
onsdag den 15. maj
Tidspunkt: Kl. 15-17

Ballerup Historiske Forening inviterer til erindringstræf i Loen på Ryttergården. Her fortæller mennesker, der har boet i eller haft tilknytning til Ballerup Kommune, deres erindringer. Gratis adgang og ingen tilmelding - bare mød op og vær med. Se mere om historisk forening og erindringstræffet her