DE EN RS

Det sker


Påskens pynt og traditioner
tirsdag den 28. marts - søndag den 16. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Bondens stuer på Lindbjerggård er pyntet op med tidstypisk påskepynt og fine dekorationer. I stuerne kan du blive klogere på historien bag påsken og dens traditioner. Besøg også købmanden i Lynsmedens Hus, hvor du kan købe gammeldags påskepynt og guf. 
Påskejagt
tirsdag den 28. marts - søndag den 16. april
Tidspunkt: I åbningstiden
Gå på jagt udstillingerne efter hønsenes æg og kyllinger, som nogen har gemt. Der er en lille præmie til alle deltagere! Jagten udleveres i hovedindgangen på Pederstrupgård.
Fejring af lokalhistorien - reception
torsdag den 6. april
Tidspunkt: Kl. 15-17
Vi relancerer udstillingen om Ballerups historie og fejrer samtidig museets 80 års fødselsdag med en festlig reception. Borgmester Jesper Würtzen genåbner udstillingen, der er blevet sat i stand med nye skilte, illustrationer - og nye fortællinger er også kommet til. I januar fyldte museet 80 år, da den nystiftede Ballerup og omegnsmuseumsforening åbnede museum i det tidligere fattighus i Ballerup 3. januar 1937. Vær med til at fejre 80 år med lokalhistorie og se den nyrenoverede udstilling. Vi byder på fødselsdagskage, kaffe og Cava. Fødselsdagskagen er en gave fra Konditorgaarden i Store Peters Hus - www.konditorgaarden.dk
Kreative påskesysler
tirsdag den 11. april
Tidspunkt: Kl. 10-15
De museumsfrivillige inviterer indenfor i skolestuen til kreative påskesysler. Du kan fx lave klippe gækkebreve, lave påskeæg og kyllinger i garn. Husmoderen byder på skidne æg. Kom og vær med!
Historier fra Skovlunde - foredrag
søndag den 23. april
Tidspunkt: kl. 14-16

Lokalhistoriker fortæller Svend Jørgen Jensen om fortidens Skovlunde.

Svend Jørgen Jensen der er redaktør af Ballerup Historiske Forenings blad Byhornet, vil fortælle udvalgte historier fra sin bog ”Skovlunde før og nu”. Han viser billeder og fortæller blandt andet om smedjen, hvor smeden Søren Pedersen i 1800-tallet fremstillede sine berømte Skovlundeplove, om den store brand, der hærgede landsbyen i 1910 og om stationen og flyvepladsen. Og han fortæller den dramatiske historie om huset i Kildebuen, hvor lægen og modstandsmanden Mogens Fog skjulte sig under besættelsen. Sted: Skolestuen Pederstrupgård. Tilmelding: Senest torsdag den 20. april på tlf. 44 971113 eller mail: ballerupmuseum@balk.dk Pris: 30 kr. (inkl. kaffe, te&kage).

Mælkepop og pigtråd - foredrag
torsdag den 27. april
Tidspunkt: Kl. 19-21

Jens-Emil Nielsen, har for nylig udgivet bogen ”Mælkepop og pigtråd”. Forfatteren holder foredrag om musikken og ungdommen i Mælkepopperne, der skød op i Danmark i 1960erne med hovedvægt på Ballerup Mælkepop. Mejerierne åbnede den første Mælkepop i Axelborg-bygningen i København i 1962 som et midlertidigt fremstød overfor teenagerne. Den blev så stor en succes, at der senere kom Mælkepopper i 5 andre byer, bl.a. i Ballerup. I 1968 lukkede de sidste. Slut med de uskyldige milkshakes og pigtråd. Nu var det beat, øl og sjov tobak. Sted: Skolestuen Pederstrupgård. Tilmelding senest tirsdag den 25. april på tlf. 44 971113 eller mail: ballerupmuseum@balk.dk Pris: 30 kr. (inkl. Aftenkaffe/te).

Historisk Søndagssalon - "Tidens løsen - ingen sløsen"
søndag den 7. maj
Tidspunkt: Kl. 14-17

Hvordan smager erstatningsmarcipan? Er det farligt at spise for meget spinat? Kan man lave leverpostej uden lever? Disse spørgsmål giver historiker Nina Bauer svar på, når hun fortæller om mad, rationering og husmoderens kvaler under 2. Verdenskrig. I løbet af besættelsen måtte den danske husmoder være opfindsom og arbejdsom for at få maden til at række til hele familien – uden at gå på kompromis med den gode smag. Der vil være smagsprøver på bl.a. erstatningsmarcipan og gulerodskonfekt. Pianist Torben Kjær spiller musik fra besættelsesårene, og der vil være fællessang af kendte slagere fra tiden. Oplev dette og meget mere, når Historisk Forening og museet inviterer indenfor i skolestuen til sæsonens historiske søndagssalon. Tilmelding fra 4. april på mail: ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Pris 60 kr. (gratis for medlemmer af Historisk Forening).

Dedenroths malerier - særudstilling
tirsdag den 9. maj - søndag den 11. juni
Tidspunkt: I åbningstiden
Billedkunsteren Aage Dedenroth udstiller i Skomagerhuset. Aage har boet i Måløv siden 1960, og har gennem årene malet malerier med motiver fra lokalområdet. I udstillingen vises malerier med motiver fra folkedansernes årlige majstangsfest i Pederstrup samt fra byerne i området.
Folkedansere og malerier - reception
tirsdag den 9. maj
Tidspunkt: Kl. 11-11.30
Vær blandt de første til at se den lille maleriudstilling ”Dedenroths malerier” af blandt andet folkedansernes majstagnsfest i Pederstrup. Ballerup Folkedanserforening byder på en lille forfriskning foran Skomagerhuset og spillemændene spiller.
Erindringstræf med Ballerup Historiske Forening
onsdag den 17. maj
Tidspunkt: Kl. 15-17
For anden gang inviterer Historisk Forening indenfor til erindringstræf i skolestuen på Pederstrupgård. Mange "gamle" borgere mødte op til træffet sidste år - den ældste var 96 år, og den yngste var 60 år. Snakken gik fra første øjeblik, lystigt og med en meget høj lydfrekvens. Der var stor enighed om, det måtte gentages. Derfor glæder foreningen sig til at se "gamle" og tidligere Ballerupborgere til et nyt træf. Denne gang skal der være lidt mere indhold, og et par af deltagerne fra første træf vil fortælle om deres liv i Ballerup Kommune.

Tilmelding er ikke nødvendig - bare mød op! 

Majstangsfest i Pederstrup
søndag den 21. maj
Tidspunkt: Kl. 13-16
Oplev folkedansernes majstangsfest. Folkedanserne går fra plænen ved Lynsmedens Hus med majstangen til dansepladsen bag Ryttergården, hvor den rejses. På museet er der aktiviteter omkring Lynsmedens Hus - oplev fx smeden arbejde og besøg købmanden i den gammeldags købmand. 
Uddannelse til alle - udstillingsspot
tirsdag den 30. maj - søndag den 3. september
Tidspunkt: I åbningstiden
Ballerup Kommune er UNICEF By i 2017 med det overordnede tema ”Uddannelse til alle”. I den anledning sætter vi i en lille spotudstilling fokus på uddannelse til verdens fattigste børn og trækker tråde til skolen før i tiden. Få fx fingrene i ”School in a box”, der er skoleundervisning til børn i flygtningelejre. 
Olga og revolutionen - særudstilling
tirsdag den 13. juni - fredag den 22. december
Tidspunkt: I åbningstiden
Vi markerer 100 året for den russiske revolution med at udstille Olgas malerier, der ellers befinder sig på magasin. I udstillingen vil der løbende være skiftende spots, der sætter fokus på revolutionen, Sovjettiden og russiske traditionen. Særudstillingen vises og ses i forlængelse af den permanente udstilling "Vejen til Ballerup."
Sommerrundvisninger
onsdag den 28. juni - onsdag den 9. august
Tidspunkt: Onsdage kl. 11
Hver onsdag i skolesommerferien fra den 28. juni til og med den 9. august er der mulighed for at følge med på en række åbne rundvisninger med forskelligt tema. Nogle rundvisninger foregår indendørs i udstillingerne andre udendørs i landsbyen eller lokalområdet. Nærmere program følger i løbet af foråret.

Der er ingen tilmelding til rundvisningerne  - bare mød op og følg med. Gratis adgang.
Høstmarked
søndag den 3. september
Tidspunkt: Kl. 11-16

Tag familien og vennerne med til høstmarked i Pederstrup, hvor hele landsbyen syder af liv. På museet byder vi på historisk tivoli og markedsaktiviteter – oplev blandt andet den skæggede dame, vind præmier i andedammen, kør race i sæbekassebiler, prøv en Vælte Peter og bliv mester i flødebollekast. Vi samler ind til UNICEF.

I forlængelse af temaet til høstmarkedet afholdes foredraget "Forevist - fortællinger og træk af underholdningens historie" den 7. september - se arrangementet nedenfor.

Forevist - fortællinger og træk af underholdningens historie- foredrag
torsdag den 7. september
Tidspunkt: kl. 11-12.30
Tag med på en rejse tilbage i tiden og kom tættere på de mennesker, som har været en del af menigmands underholdning i de sidste 300 år. Hør om dværge, kæmper, handikappede mennesker, skæggede damer og den underholdningsindustri, der med rasende hast forandrede danskernes liv - både som tidsfordriv og arbejdsmarked. Med et historisk perspektiv rejses spørgsmålet om, hvorvidt fremvisningen af det anormale og abnorme kun hører fortiden til?
Janus Clausen, der holder foredraget, er cand.mag. i historie og tidligere museumsinspektør ved Cirkusmuseet i Hvidovre.
 
Pris: 30 kr. (inkl. te/kaffe). Tilmelding: Mail ballerupmuseum@balk.dk eller tlf. 44971113. Sted: Skolestuen på Pederstrupgård.